Четвъртък, 9 Май 2024

ЦИК отказа да преосмисли решението си за отмяна на машинния вот

ЦИК отказа да преосмисли решението си за отмяна на машинния вот
Публикация   15:57     28 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     391

   Централната избирателна комисия отказа да преосмисли решението си за отмяна на машинния вот.

   За днешното заседание на комисията бе предвиден дневен ред от три точки - доклади по административни преписки, доклади по дела, жалби и сигнали и разяснителна кампания.

   Членът на комисията Любомир Георгиев предложи да се включи първа точка отмяна на решението от снощи, с което бе отменено гласуването с машини на местните избори. И се обоснова: на интернет страницата на Министерството на електронното управление е публикувано решение, с което е удостоверено съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс.

   Подкрепиха го обаче само още двама от общо 15 членове на комисията - Цветозар Томов и Елка Стоянова. Всички останали гласуваха "против".

   "Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред ВАС. Няма да кажа другата хипотеза - тя се знае. Аз съм за стабилност на актовете на органите по управление на изборите и в тази връзка не мога да подкрепя отмяна на решение на ЦИК, прието по съответния законов ред", обоснова гласа си Севинч Солакова.

   "ЦИК като орган по управление на изборите е призвана да управлява изборния процес като внася стабилност, последователност и спокойствие във всички избиратели, така че в утрешния ден да се произведат едни спокойни, честни и призрачни избори", обясни Йорданка Ганчева и добави, че ако комисията се откаже от решението си ще доведе до хаос в изборния процес.

   Ерхан Чаушев пък се усъмни дали има право и.д. председател на Българския институт по метрология Паун Илчев има право да подписва такива решения. БИМ е една от трите институции, които трябва да установят изправността на машините.

    Снощи комисията реши на предстоящите избори да се гласува само с хартиени бюлетини, тъй като от МЕУ не са изпратили удостоверение, че машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс. От министерството обаче обясниха, че крайният срок не е минал, а комисията е взела решението си предварително. Това потвърдиха и от ПП-ДБ на извънреден брифинг снощи, както и премиерът акад. Николай Денков по-рано днес.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още