Четвъртък, 9 Май 2024

ЦИК реши гласуването на местния вот да бъде само с хартиени бюлетини

 ЦИК реши гласуването на местния вот да бъде само с хартиени бюлетини
Публикация   21:51     27 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     481

    Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Това стана по време на заседание на ЦИК, излъчвано онлайн на сайта на комисията. Причината за това е липсата на решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението, с докладчик Емил Войнов, беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от страна на МЕУ.

   Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, каза Войнов.

   Във връзка с направеното предложение за начина на гласуване той посочи, че на 26 октомври е получена информация от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), информация от министъра на електронното управление от проведена среща днес, както и писмо, постъпило преди малко, от министъра на електронното управление относно удостоверяването на съответствието на доставения тип устройство за машинно гласуване с изискванията в Изборния кодекс. С настоящото писмо ЦИК е уведомена, че към момента не е издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а от Изборния кодекс (ИК), посочи Войнов.

   След като ЦИК прие решение „за“ гласуването само с хартиена бюлетина, в обяснение на отрицателен вот Цветозар Томов заяви: „Вземаме това решение без издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а, на базата на едно писмо от г-н Александър Йоловски, което не е подписано и което е четири реда, в което ни се съобщава, че все още не е взето решение“. 

   Томов отбеляза, че е направил опит „МЕУ да изпълни задължението си по закон“ и добави „някак си и това остана в небитието“. По думите му проблемът не е дали ЦИК ще отмени или не машинното гласуване. Проблемът е в това, че в цялата тази днешна история ЦИК се оказа институция, която подчинява своите решения на волята на различни политически фактори, коментира Томов. Това е нещо, което не мога да приема, добави той.

   Томов посочи, че освен да няма машинно гласуване на вота в неделя, ЦИК е решила да няма такова и на евентуалния балотаж на 5 ноември. Можехме да вземем решение по отношение само на първия тур и да изчакаме няколко дни преди да вземем решение за втория тур, ако междувременно МЕУ реши дали удостоверява, или не софтуера на машините, посочи той. 

   Категорично не съм съгласна, че срамната ситуация е за ЦИК. В тази ситуация ЦИК беше поставена в резултат на други действия, на други органи, каза председателят на комисията Камелия Нейкова. Тя посочи, че полученото писмо е подписано с електронен подпис от министъра на електронното управление. По никакъв начин няма да се съглася, че ЦИК не е запозната с информацията, постъпила от ДАНС. Начинът, по който ви докладвах информацията беше напълно коректен и всички членове на ЦИК бяха запознати с нейното съдържание, коментира тя. 

   Това беше едно много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване като начин на гласуване. Най-важно е да има доверие в изборния процес и всяко едно действие, независимо на кого, което формира недоверие и отблъсква избирателите от гласуване, трябва да бъде препятствано, каза Нейкова. По думите ѝ именно с това решение ЦИК успя да минимизира рисковете пред това избирателите да не отидат да гласуват.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha