ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" с обвинения за манипулации на машините за гласуване. Кабинетът ги отхвърли

ГЕРБ, ДПС, ИТН и
Публикация   18:56     27 Окт, 2023 /        /     370

Два дни преди местните избори ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" обвиниха кабинета в манипулиране на машините за вота. Представители на партиите поискаха машини да не се използват, а гласуването да се проведе само на хартия. От кабинета отхвърлиха твърденията и увериха, че гласуването с машини не е компрометирано.

Четирите партии са с различен статут по отношение на управлението на страната. ИТН и "Възраждане" са в опозиция, докато ГЕРБ и ДПС досега подкрепят правителството.

В отделни изказвания Тошко Йорданов (ИТН), Костадин Костадинов ("Възраждане"), Делян Пеевски (ДПС) и Десислава Атанасова (ГЕРБ) казаха, че "кодът" за машинното гласуване е "откраднат".

Те се позовават на доклад от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), представен на извънреден председателски съвет в Народното събрание в петък, в който участваха само четирите формации.

"Нямаме официално съобщение и няма да има такова", казаха от пресцентъра на ДАНС.

Новините идват на фона на предвиждани от Министерския съвет реформи в специализираните служби за сигурност. Обвиненията идват въпреки последните промени в Изборния кодекс, след които машините за гласуване бяха превърнати на практика в принтери, които отпечатват бюлетина, която след това се брои на ръка от избирателните комисии.

Какво твърдят партиите

По думи на Тошко Йорданов в доклада на ДАНС е описано, че камери в Министерството на електронното управление са заснели ресорния зам.-министър Михаил Стойнов "да записва на телефона си и да прехвърля на флашка процеса на генериране на кодове за машинното гласуване".

"Сега само може да подозираме къде са [кодовете]. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани", каза Йорданов, който поиска оставката и ареста на Стойнов.

Десислава Атанасова определи това като "голям скандал" и съобщи, че на свикан в 13:00 часа председателски съвет ще бъдат изслушани вицепремиерът Мария Габриел и представители на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС, Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция, каза, че няма друго решение, освен премахване на машините или отмяна на изборите.

"Ако не се намери решение да няма машини, изборите ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде", каза той.

Малко по-късно лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че докладът на ДАНС "потвърждава нашите съмнения от повече от година, че през машините може да бъде манипулиран вотът".

Отговорът на правителството

Минути по-късно на брифинг в Министерския съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски направи изказване, с което на практика отхвърли обвиненията в манипулация.

Той разясни детайлно процедурата, по която машините и софтуерът за тях са били проверени, както и начина, по който се гарантира сигурността на изборите.

Йоловски каза, че на 20 октомври експерти от ЦИК заедно с фирмата, която доставя и отговаря за машините - „Сиела Норма“, са извършили „в контролирана среда“ изграждането на софтуера, който се използва за местния вот. На място тогава са присъствали представители на четири партии.

Тогава е генериран и криптографският ключ за софтуера на машините – т.нар. хеш код, за който ИТН обвини правителството, че е бил незаконно свален.

„Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Самият софтуер е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Ключът се съхранява в ЦИК, на лаптоп, в касата на самата комисия. Паролите на тримата членове са били въведени на място, лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, с който да се манипулират резултатите“, каза Йоловски.

Той припомни, че сигурността на настоящия вот се гарантира и от това, че машините на пракика работят като принтери, защото разпечатват разписка, на която всеки може да види как е гласувал.

Според премиера Николай Денков има опит за поставяне на машинното гласуване под въпрос.

"В момента машините работят като принтери, от тази гледна точка е ясно, че никой не може да бъде излъган по този начин, защото вижда какво ще пусне като бюлетина", каза той пред журналисти в Брюксел в края на двудневното заседание на Европейския съвет.

Тагове : svobodnaevropa.bg ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още