Четвъртък, 9 Май 2024

За и против рибна борса в Русе- Пенчо Милков се срещна с рибари- любители и профисионалисти, и с готвачи

За и против рибна борса в Русе- Пенчо Милков се срещна с рибари- любители и профисионалисти, и с готвачи
Публикация   16:30     27 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     391

Темата се оказа за едни крайно необходима за решаване, други не видяха нужда от развитие

 Темата за създаване на рибна борса в Русе, повдигната от професионалните шеф готвач Петър Атанасов и Борис Димитров, събра рибари от 4 сдружения в града и т.н. мрежари на среща с кандидата за кмет на Русе Пенчо Милков.

  Всъщност, готвачите нямат възможност да закупуват прясна дунавска риба с издаден документ и гарантирано качество. Всеки предлага такъв артикул, че да се знае точно откъде или откога е извадена.

  Не е нормално най-големият град на Дунава, който и е най-големият туристически център, да няма заведение, където може да се предложи риба, съпроводена с необходимите документи, коментира Борис Димитров, вече 10 години в бранша.

Обсъдена бе възможността за изграждане на рибна борса, като изборът на място и начин организация на функционирането и.

 Участниците в срещата представляваха повече от 200 рибари са на мнение, че е хубаво да има рибна борса.

Антон Тодоров обясни, че рибата е специфичен продукт, който изисква специфични условия за продажба и съхранение.

  Румен Денчев вижда причина досега да няма липса на рибна борса заради големите фирми- търговци в Русе. Тези фирми произвеждат, купуват и продават мнго риба. И тези, които практикуват риболов, трудно може да се конкурират с тях.

  Дунавска ли е рибата, която се предлага, или язовирска бе друг проблем, който стои пред тези, които я купуват и консумират, смята Денислав Петков.

   Така представената идея е подходяща за бизнеса, смята Николай Кутинчев. Ресторантьорите и в частност- готвачите, ще ползват качествени продукти, а клиентите им- удовлетворени.

  Професионалните рибари обаче не приемат създаването на рибна борса мното присърце. Не смятаме да си подаряваме труда е най-честият коментар от тяхна страна по темата.

   Намаляването на печалбата от улова обаче ресторантьорите могат да компенсират с цената на истинската прясна дунавска риба, която всеки клиент, който държи на това, би платил.

 Пенчо Милков обясни, че предстои по линия на местна инициативна рибарска група с 3 лодкостоянки и лодкоспускателни места между Русе, Иваново и Борово. Очакваните 3 млн. лв. Пенчо Милков е предложил за бъдат разпределени по равно. При уточняването на мястото там да бъде създадена и борсата.

         Участниците в срещата бяха удовлетворени от готовността на Пенчо Милков да работи за решаване по европейски проблема, като се залага и най-много на ресторантьорите при закупуването на дунавска риба.

                                                          Купуването и продаването на гласове е престъпление!

                                                 

 

 

Тагове : борса , риба ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още