Сряда, 21 Февруари 2024

Актьорът Огнян Жеков се пресели на оня свят

Актьорът Огнян Жеков се пресели на оня свят
Публикация   07:00     25 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     354

   На 72 години е починал русенският актьор Огнян Жеков, съобщиха  за Акцент.БГ негови колеги от Военния клуб. Той се е преселил в небесния театър на 22 октомври, оставяйки след себе си десетки роли на сцената на Русенския драматичен театър.

    Огнян Жеков е роден на 4 септември 1951 г. в Русе. Средното си образование получава в СОУ „Христо Ботев“ /1967-1970/. През 1976 г. завършва Русенския университет „А.Кънчев“, специалност „Технология на машиностроенето и металите“. Изцяло се отдава на актьорското изкуство: завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 1984 г. Бил е актьор в Сливенския театър /1976-1979/ и Русенския драматичен театър /1980-2009/. Изпълнявал е и редица ръководни длъжности в областта на културата: заместник – директор на Русенския драматичен театър, на Разградския драматичен театър, на Русенската опера. В периода 2009 – 2016 г. е главен специалист във Военен клуб – Русе.

   Огнян Жеков се запалва по изкуството като студент, когато в университета в Русе известният актьор Константин Димчев-Диди води театралния състав, а актьорът Ангел Ангелов – пантомима. Същата година получава покана от директора на Сливенския театър Емил Кьостебеков и известния режисьор Любен Гройс да постъпи като актьор в създадения за първи път в България пантомимичен състав. Заедно с Огнян Жеков тръгва и актрисата Мария Неделчева, която е също русенка. И така, вместо като инженер, започва пътят му на актьор. Междувременно през периода 1980-1984 г. завършва специалността „Актьорско майсторство за драматичен театър“ на НАТФИЗ “Кр.Сарафов“, в класа на режисьора доц. Гертруда Луканова.

   В театъра на родния си град Огнян Жеков постъпва през 1980 г. и в неговия състав, с известни кратки прекъсвания, неотменно е до 2009 г. Той става и създател на „Европейски културен център-Русе“, който организира редица конкурси, изложби, форуми и презентации, осъществени по проекти на национални и европейски програми.

   Поклон пред паметта му!

      Почивай в мир, Оги!

Тагове : Огнян , Жеков , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha