Едри фермери заплашиха с протести в изборния ден

Едри фермери заплашиха с протести в изборния ден
Публикация   21:20     24 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     240

Големите животновъди недоволстват, че още не е премахнат таванът на компенсациите за войната в Украйна

   Собственици на големи животновъдни ферми поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев и заплашиха, че ще блокират пътища с ритуално колене на животни в изборния ден. Така фермерите искали да изразят протеста си, че все още не са получили компенсации заради загубите от войната в Украйна, обяви на пресконференция Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди".

   Няколко земеделски организации обвиниха правителството, че не изпълнява обещанието да преведе компенсации заради украинския внос до края на септември, така както обеща с подписаното споразумение след протеста на замеделците.

   Оказа се, че проблемът е при големите животновъди, оранжерии и производители на плодове и зеленчуци, за които все още таванът на компенсациите заради войната в Украйна продължава да действа. Правителството обеща той да бъде премахнат след одобрение от Брюксел, след което парите да бъдат разпределени. 

   "Става дума за 32 млн. лв., които ги има налични във фонд "Земеделие" и защо земеделският министър не се разпореди да бъдат изплатени", коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му другите страни членки на ЕС първо давали парите на земеделските стопани, след това уведомявали Еврокомисията, само България чакала месеци наред да получи одобрение.

   "Така 100 големи ферми, които са гръбнакът на българското животновъдство, не са получили нито една стотинка подпомагане през последните 10 месеца. На този фон 50% от млякото в България е вносно, и то сухо. Подобна е ситуацията и при месото", посочи Зоров.  

Фермерите поставиха ултиматум до петък да бъдат изплатени въпросните 32 млн. лв. на всички земеделци, за които е действало ограничението на таваните за компенсиране. В противен случай ще блокират пътища в неделя, когато са изборите за местната власт.

   Освен това те настояват по-бързо да бъдат изплатени и обещаните 47.5 млн. лв. по програмата de minimis за най-малките земеделски производители в секторите „Животновъдство“, и „Растениевъдство“, а също е за пчеларите.

                                ОТГОВОР

   Правителството и Министерството на земеделието и храните изпълняват стриктно поетите ангажименти пред земеделските производители и животновъди от 20 септември, реагираха от агроведомството.

   Оттам обявиха, че изплащат обещаните средства в ускорен порядък и от подписване на меморандума до момента са изплатени близо 200 млн. лв.

   На 28 септември 2023 г. Държавен фонд „Земеделие“ е изплатил 179.325 млн. лв.  на 34 695 земеделски стопани по държавната помощ за преодоляване на негативното икономическо въздействие от войната в Украйна.  А от началото на годината до момента общата изплатена сума по тази помощ е в размер на 381.613 млн. лв., получени от 35 364 лв. земеделски стопани.

   Остатъкът от 44 386 527 лв. ще бъде преразпределен след отпадане на тавана за помощта от 250 000 евро. В понеделник министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е получил пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски за увеличаването на тавана на помощта, както и за продължаване на помощта за Украйна и през 2024 г. Еврокомисарят заявил, че решението се очаква в най-скоро време на Колежа от комисарите.

   Изплащат се и обещаните пари по държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия в зависимост от това, кога са подадени заявленията.

    По поетия ангажимент за бързо изплащане на помощи по програма de minimis на дребните земеделци и животновъди фонд "Земеделие" вече е дал 20 млн. лв. от общо 47,5 млн. лв. Парите са от държавния бюджет. Останалите 27 млн. лв. са одобрени от Министерски съвет и представителите на браншовите организации са поканени да участват в работната група, която ще разработи методиката, по която ще се изплащат.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha