Четвъртък, 9 Май 2024

Станимир Станчев: Община Русе пропусна възможността да кандидатства за нови транспортни средства и инфраструктура за градския транспорт

 Станимир Станчев: Община Русе пропусна възможността да кандидатства за нови транспортни средства и инфраструктура за градския транспорт
Публикация   19:04     24 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     452

            С мен се свързаха активни младежи от международен онлайн форум, който има близо 9 милиона посещения месечно от хора от всякакви държави. Форумът е посветен на строителство, инфраструктура и градско развитие, като има теми за различни държави и градове, в това число и град Русе. Екипът се обърна към мен с няколко въпроса, за да се запознаят по-добре с плановете и идеите ми за управление. С удоволствие се ангажирах и отговорих, като смятам, че темите засягат всички русенци и реших да споделя отговорите на поставените въпроси с вас.

     1. Как виждате новата транспортна схема на града? В Русе беше утвърдена нова транспортна схема през 2019 година, но и към момента 4 години по-късно липсва информация дали ще започне да се изпълнява.

    Новата транспортна схема е много добра, но разчетена за новите превозни средства, които администрацията на Милков не може да достави и поставя под риск целия проект. След като ги осигурим, ще започнем поетапното въвеждане на схемата.

    2. Ще работите ли за придобиването на нови превозни средства за общинския градски транспорт и как очаквате да се случи това? Русе също има нужда от ново депо за превозните средства след като сегашното е вече частна собственост. Строеж на ново депо се очаква да струва над 20 млн. лв., какъв ще е вашия подход по тази тема?

    Да, както казах закупуването на нови транспортни средства и изграждаща прилежаща инфраструктура за градския транспорт е наш приоритет, който предвиждаме да изпълним с проекти, подготвени и финансирани по оперативна програма „Регионално развитие“. Община Русе под ръководството на Пенчо Милков пропусна възможността да кандидатства с проектна концепция. Срокът за това бе 27 септември 2023 г. Но ние имаме подготвени експерти, които биха могли да разработят проекти и да кандидатстват своевременно за финансирането им.

Има подходящ терен за депо, въпреки че Милков унищожи единия - за Тир паркинг. Остава теренът до „Метро“, където ще се разработи проект и ще се кандидатства по програма от Плана за възстановяване. И ако успеем да доставим договореният подвижен състав, то ще сме в състояние да пуснем и новата транспортна схема.

   3. Ще работите ли за създаването на градска железница в Русе (с евентуални връзки с Гюргево, Мартен, индустриалните зони, Иваново и др.)?

Да. Проектът обаче изисква широк дебат и пресмятане на анализ "разходи-ползи". Бихме могли да стартираме широк обществен, а и експертен дебат по темата.

   4. Какво мислите за състоянието на централна жп гара и автогара Русе? Какви стъпки бихте предприели за по-добри условия за пътниците?

Едната е държавна собственост, другата частна. Подлезът пред гарата се нуждае от неотложен ремонт, който предвиждаме да направим. Ще започнем с проектиране, търсене на целеви средства и строителство.

   5. Какви са вашите идеи относно културната дейност в Русе? Имате ли идеи за национални реклами или други подходи които да привлекат хора от други градове към събития в града?

Имаме идея за цялостна реорганизация на културния календар, но като за начало ще започнем с разработване на цялостна стратегия за развитие на културата в общината. Тя ще бъде изработена съвместно с всички заинтересовани страни и ще бъдат заложени приоритети и мерки за финансиране чрез проекти и общински бюджет за 4-годишен мандат.

Това следва да се заложи в програмата за развитие на културата в Русе и също е основен приоритет. И естествено, ще се ползват всички иновативни подходи за реклама и утвърждаване на Русе като културна столица на страната.

   6. Какви стъпки бихте предприели за по-добри условия на стадиона в града? Ще бъдат ли решени най-накрая проблемите с осветлението?

От администрацията на Стоилов имаше ясна програма за доизграждането на модерен стадион. До сега трябваше да има козирка от двете страни на ВИП сектора, разширяване от двете страни на козирка от към западната трибуна, поетапна подмяна на седалките и много други дейности. Но спорта явно не е приоритет за Милков и не се направи нищо. Още по-зле - спряха се средствата за поддръжка. Наред с това се загърби идеята за подпомагане на водещия футболен отбор чрез прилагане на законосъобразните финансови инструменти, с цел връщане на отбора в елита – там, където му е мястото.

   7. Какви планове имате относно архитектурни шедьоври в лошо състояние като дома на учителя, старата полиция, бившия хотел Балкан и други? Ще предприемете ли стъпки за техния ремонт, вкл. чрез изкупуване на частна собственост или с общински средства и възможност в последствие да се потърсят изразходваните средства от въпросните собственици?

Тези сгради са огромен проблем.  В периода, когато бях зам.-областен управител, за пръв път Областна администрация бе подготвила 6 проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество за реставрация на такива обекти.

Що се отнася до действията на общината, това е поредният провал на Милков. Загуби проекта за сградата на Дома на учителя. Не направи нищо за бившия хотел Балкан, след като администрацията на Пламен Стоилов направи всичко и го върна на общината. Не се предприеха никакви стъпки направи за реконструкцията на тези уникални сгради в централната градска част. Ще дам кат пример и Симеоновата къща, където в момента хаосът е пълен, а имуществото гние в сградите на бившето Руско консулство.

   8. Предвижда ли се някакъв контрол за рекламите по фасадите на сградите, особено тези в централна градска част? Докога улици и булеварди ще са пълни с билборди и реклами на всеки стълб за осветление които загрозяват градската среда?

Категорично трябва да има правила и те да се спазват. Въпросът е от компетенциите на комисиите към главния архитект и Общинския съвет. Администрацията ще е с много активна позиция, като ще се взема задължително и мнението на гражданите!

   9. Очаквате ли да продължите с развитието на кея в следващите фази (на изток към зимовника)? Тези идейни проекти предвиждат не само реконструирането на кейовата зона, но и изграждането на няколко други пешеходни пасарелки от към болницата и свързването на парка на младежта с кейовата зона. Одобрявате ли бараките поставени на кея от сегашния кмет на гр. Русе?

Предвиждаме първо да изпълним проектите,  които са свързани с изградената кейова стена и прилежащите площи до зимовника. Това също е въпрос на подготовка на проекти и търсене на финансиране по оперативните програми от Плана за развитие.

Що се отнася до бараките, ситуацията е абсурдна и вината е на сегашната администрация, която не направи нищо за развитието на пристанище „Пристис“ и прилежащите зони. Милков четири години подред залага изграждане на поливна система, но без резултат. Наред с това беше направено изменение на концесията, като се отказаха от плавателния басейн, който вече трябваше да е факт по първоначалния договор.

   10. Какви действия ще предприемете за подобрение на условията за живот в крайградските части и села близки до Русе?

Малките населени места се сблъскват с редица сериозни проблеми, които изискват спешно внимание и решения. Сред основните предизвикателства, пред които са изправени жителите са: безработица и обезлюдяване, Липса на училища и детски градини, инфраструктурни проблеми, битова престъпност, нерегламентирани сметища, транспортно осигуряване. Планираме увеличаване на делегираните бюджети, повече средства по програмата за малките населени места, както и за асфалтиране.

                                                                                                         Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

  •     Янков 

    Г-н Станчев,прекрасно знаеш,че Николова измами русенци през 2003-2007 година,като ги заряза и отпраши за София ставайки депутат за повече власт и пари.Днес,тя моли същите избиратели,да я оформят като общ. съветник.Това пар ексаланс, е дебелокожие и дебелоочие.

  •     Калина 

    най-достойният човек да управлява Русе гласувайте всички за Станимир Станчев с бюлетина номер 25

  •     Милен 

    Стъни подкрепяме те брат и знаем че каквото кажеш изпълняваш

  •     Алекс 

    Много си прав, Станчев, ти си човекът, бюлетина номер 25!

  •     Кико 

    Вярвам ти и ще гласувам за теб!

Коментирай

   captcha

Прочети още