Четвъртък, 9 Май 2024

Искрен Веселинов победи убедително в дебата за Русе по БТВ

 Искрен Веселинов победи убедително в дебата за Русе по БТВ
Публикация   15:45     24 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     374

След днешното дезертьорство на Иван Иванов от ГЕРБ няма никакво съмнение, че кандидатът на „България на регионите" Веселинов ще бъде на балотаж

   В ефира на БТВ в предизборен дебат за Русе един срещу друг се изправиха трима от кандидатите за кмет на крайдунавския град – Искрен Веселинов, издигнат от местна коалиция „България на регионите", Борислав Българинов, подкрепен от Съюза на свободните демократи и Анатоли Станев, издигнат от „Има такъв народ". Те дебатираха по основните проблеми на града – чистотата на въздуха; привличане на инвестиции и създаване на модерна икономика, и задържане на младите хора в града.

   Останалите четирима, поканени в дебата – Пенчо Милков (БСП), Иван Иванов (ГЕРБ), Рена Стефанова (ПП-ДБ) и Златан Златанов   (партия  „Възраждане") – отказаха участие в дебата.

    Според  данните от проучването на „Алфа рисърч" става ясно, че към момента преднина има досегашният кмет Пенчо Милков, издигнат от МК „БСП за България" – 29,8%. Следван е от Иван Иванов от ГЕРБ с 16,5%. Заявилите, че ще гласуват за Искрен Веселинов от МК „България за регионите" са 14,4%.

    Рена Стефанова от ПП-ДБ получава 13,2% подкрепа, Борислав Българинов от Съюз на свободните демократи – 6,7% подкрепа, Златан Златанов от „Възраждане" - 3,4% подкрепа, а Анатоли Станев от ИТН – 3,1%.

   От проучването се вижда, че борба ще има за второто място, разликата обаче е в рамките на статистическата грешка.

   Кандидатът на гражданската платформа „България на регионите" Искрен Веселинов заяви убедително доминантната си позиция, навлизайки в дълбочина по разискваните теми.

    Най-наболелият за русенци проблем, този за чистотата на въздуха, той коментира така:

   „Не се учудвам, че трима от четиримата основи кандидати ги няма, защото двама от тях са отговорни за чистотата на въздуха в Русе, а факт е, че РИОСВ, която е отговорната институция за установяване на  замърсителите, отдавна е под контрола на ПП – ДБ. Кметът има също такива правомощия, подобни на директора на РИОСВ. В това отношение те могат най-добре да дадат отговор защо Русе продължава да диша най-мръсния въздух в страната. Не, ние не занем какъв е източникът на замърсяване, има подозрения, имаше замърсители, които някога бяха доказани и продължават да тровят града, но има и нови замърсители - по-различни - но не знаем кои са.

    Преди десет години беше ясно кой трови съгражданите ни. „Монтюпе" увеличи мощностите си и беше ясно, че  новата мощност няма необходимите инсталации. Тогава по моя молба министър Нено Димов дойде в Русе и задължи „Монтюпе" да направи една инвестиция от 6,5 млн. Евро. Те я направиха.  За кратко проблемът беше решен. Но има и нови замърсители.  В качеството си на народен представител съдействах общината да получи две нови измервателни станции. Да, има решение на този проблем – контрол и санкции."

   Той подчерта, че целта на неговия управленски мандат ще бъде превръщането на Русе в икономически мотор за оттласкване на страната от унизителната последна позиция в ЕС, поемайки курс към възходящо икономическо развитие на жизнения стандарт на русенци.

   Неговата концепция за прогрес на града е израз на волята му да привлече преки български и чуждестранни инвестиции, в посока защита на общия интерес чрез добро управление в полза на хората, със специален фокус върху иновациите и високите технологии, както и създаването на публично чисти производства. Необходимо е изграждане на нови индустриални зони върху общински терени и създаване на високотехнологичен парк. А чрез ситуирането на интермодален терминал в Русе ще се затвори веригата речен транспорт – сухопътен транспорт – ЖП транспорт –  море и ще превърне града ни в един от логистичните центрове по пътя от Западна и Централна Европа към Черно море и Азия.

    Не на последно място стои и въпросът за качественото подобряване на пътната инфраструктура на територията на община Русе, като пораженията от „Водния цикъл"  ще бъдат заличени в рамките на 4 месеца от началото на мандата.

 Веселинов изтъкна нуждата от мощен импулс за туризма, ако общината със способите на публично-частното партньорство, изгради дълго отлаганите етнографско и рибарско селище, и експонира по подходящ начин културно-историческото ни наследство.

   С цел повишаване на раждаемостта в общината,  кандидатът предлага допълнителна финансова помощ от общинския бюджет за раждането първо и второ дете, както и продължаване и увеличаване на средствата за Програмата за подпомагане лечението на бездетни семейства, която стартира по негова инициатива през 2004-та година.

   Според него превръщайки града ни в добро и интересно място за живеене, с работеща индустрия и високи доходи, с добре развита мрежа от здравни заведения и услуги, ние не само ще сложим край на миграцията, която обезкървява града ни, но и ще дадем мотив на живеещите и работещи в чужбина наши съграждани, да се завърнат в родния град и да останат в него.

   Искрен Веселинов е един от най-разпознаваемите политици в Русе с богата политическа кариера и значителен управленски опит в държавната администрация, неправителствения сектор и частната сфера. Русенци добре познават приноса му за развитието на града и идеите му за бъдещето на общината.

    Неговото участие в настоящата предизборна кампания предизвика сериозно разместване в политическите пластове на иначе предизвестената политическа надпревара. Проучванията броени дни преди вота показват, че в негово лице гражданите на Русе откриват достоен и почтен политик, който има ясна и дългосрочна концепция за растеж на града, както и компетенциите да я реализира.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още