Русенската организация на ВМРО отбеляза 130 години от създаване на движението

Русенската организация на ВМРО отбеляза  130 години от създаване на движението
Публикация   08:36     24 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     366

   В знак на почит към героите и в чест на историческата дата, когато се навършват 130 години от основаване на Организацията, членове и симпатизанти на ВМРО поднесоха цветя пред паметната плоча, посветена на създаването през 1897 г. в Русе на едно първите Тайни офицерски братства, действали за освобождението на Македония и Одринско.   

   Пред събралото се множество кратко слово произнесе лидерът на движението в Русе, Галин Григоров. В него той заяви: „На днешната дата през 1893 г. шестима млади българи в Солун, създават една организация с ясната идея тя да продължи да съществува дотогава, докато останалите под чужда власт българи и български земи не бъдат присъединени към пределите на майка Бългрия. Тази организация се ражда под името Български Македоно-Одрински революционен комитет. Той се разраства постепенно, а по-късно се създават и Тайните офицерски братства.

   ВМРО  вече 130 години неизменно е част от голямата битка за българщината. ВМРО е организацията, която единствена през всичките тези десетилетия  защитава интересите на всеки един българин, останал под чужда власт.

   Ние, наследниците на   героите, поставили основите на  ВМРО, сме длъжни да продължим тяхното дело, да съхраним духа на поколения българи, жертвали себе си за Родината."

    Обръщение към присъстващите отправи и Стефан Бучаков – един от основателите на ВМРО в Русе.

   С тържествено шествие участниците в събитието преминаха по улица „Александровска"  и стигнаха до Паметника на Свободата, където беше организиран Музей на открито.
                                                                                                     Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още