Четвъртък, 9 Май 2024

Искрен Веселинов: От години Русе не се управлява стратегически. Аз имам такъв план и го предлагам на русенци

Искрен Веселинов: От години Русе не се управлява стратегически. Аз имам такъв план и го предлагам на русенци
Публикация   13:56     23 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     366

В студиото на „Денят започва" по БНТ кандидатът за кмет на Русе коментира глобалните проблеми на града

   Замърсяването на въздуха в Русе има почти десетилетна история – години, през които гражданската съпротива не е спирала нито за момент. Лошото е, че реалните успехи са твърде малко, а неглижирането на проблема от законните институции, натоварени с разрешаването му, продължава", това заяви в студиото на предaването „Денят започва" по БНТ кандидатът за кмет на Русе от гражданската платформа „България на регионите" Искрен Веселинов.

   Той подчерта, че от последните три години кметът на общината е орган, отговорен за чистотата на въздуха и правомощията, с които разполага и които са описани в Закона за чистотата на атмосферния въздух, са подобни на тези, които има директорът на РИОСВ. Задача на тези институции е да гарантират чистия въздух на русенци, а не само да си прехвърлят отговорността.

   „Аз бях близо до това Русе да получи станция за измерване чистотата на атмосферния въздух, тоест имаме инструментариум. Вече имаме и               възможността общинските съвети да приемат наредби за опазване чистотата на въздуха, ако това е необходимо.  И точно по такава наредба работим, за да регламентираме не само замърсяванията, които са определени в наредбите на министерството, но и да обхванем  тези, които не са. Защото  големият проблем на Русе  е, че тези вещества с които се обгазява градът не са в регистрите на веществата, определените от министерството, които се следят и на които се налагат санкции. Смятам, че разполагаме с всичко необходимо, за да подсигурим чист въздух на Русе. Когато властта иска да постигне нещо, тя може да го направи", изтъкна политикът.

   Той сподели, че програмата му за управление на Русе се основава на четири стълба и това са икономика, инфраструктура, екология и общност.

   По отношение на икономиката кандидатът изрази позиция, свързана със  сериозни забележки не само към действащото управление на града, но и към предходните.  Според него местната управа години наред  се е плъзгала по линията на най-малкото съпротивление –  в очакване някой да дойде или  да забележи града, или да реши да инвестира в Русе.

   „От три мандата предлагаме създаването на нов индустриален парк със специлана насоченост към високите технологии и екологично чистите производства. Има парцел за това, известен е от 12 години, установен е и е общински. Няма обаче инфраструктура, защото никой не благоволи дори  да започне градоустройствена работа. Индустриалният парк, който в момента съществува и който беше първият създаден в България,  беше проигран по най-наивния начин от едно предишно управление, плод на брака между БСП и ГЕРБ, и парцелите бяха продадени без никакви изисквания за инвестиция. От шест парцела имаме две работещи предприятия", подчерта Веселинов.

   Темите за изграждането на магистралата Русе – Велико Търново и втория мост на река Дунав той коментира така: „Аз бях мотора за изграждането на магистралата Русе – Велико Търново и когато излязох от парламента бяха изтъргувани първите два лота, и трябваш само да се отворят офертите. Това отваряне отне две години. В момента можеше да сме в напреднала фаза на изграждaне на магистралата, която обхожда Русе и проблемът със задръстването на самия град да не съществува. Вторият мост над Дунав е една тема, която се коментира също от дълго време. И на трето място – Шенген. Отказът за влизане на България в Шенген е бариера за развитието на цялото Дунавско крайбрежие."

   В заключение Веселинов изтъкна, че от години Русе не се управлява стратегически и липсва глобален план за неговото развитие. Кандидатът подчерта, че той има такава стратегия и я предлага на русенци. В допълнение  сподели, че културата, спортът и  образованието са мощен лост, с който емоционално да бъде обвързано към града  младото поколение,  а това от своя страна ще донесе изключително много синергия, която да помогне за развитието му.
                                                                                            Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още