Четвъртък, 9 Май 2024

Кандидатът за кмет от СДС Станимир Станчев в Ново село: Искаме нов начин на бюджетиране за малките населени места

Кандидатът за кмет от СДС Станимир Станчев в Ново село: Искаме нов начин на бюджетиране за малките населени места
Публикация   08:09     22 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     227

   „Идвайки насам, видях едно чисто и подредено село, с хора, които милеят за родното. Това, което предвиждаме в нашата програма, е да започне по нов начин да се бюджетира, така че всяко едно населено място да има отделен целеви бюджет. Идеята е този бюджет всяка една година да се съгласува с местната общественост и да бъдат изхарчени парите по направление, което желаят местните жители. Досега това не се правеше. Ще акцентираме на това предложение, за да се знае, че определен бюджет ще бъде даден, например на Ново село, и местните жители ще ги насочат по начин, по който те преценят. Дори и да не се преборим изцяло да вземем властта, аз и моята група общински съветници ще прокараме тази идея в бъдещия общински съвет и ще помолим за подкрепа за всички жители от малките населени места.“.

   Това каза Станимир Станчев на събралите се на площада в Ново село жители, след което последваха аплодисменти.

   В управленската програма е поставен акцент на малките населени места. Те се сблъскват с редица сериозни проблеми, които изискват спешно внимание и решения. Сред основните предизвикателства, пред които са изправени жителите са:

   Безработица и обезлюдяване: В малките населени места често липсват работни места, което е основа причина за обезлюдяването. За борба с този проблем, е необходимо насърчаване на предприемаческата дейност, инвестиции в селското стопанство и разработване на местни икономически инициативи. Необходимо е да се изготви профил на малките населени места и да се предостави достъпна информация за тях, като се включат мерки за привличане на нови жители и запазване на настоящите.

   Липса на училища и детски градини: Образованието е от съществено значение за бъдещето на младите поколения. Липсата на училища и детски градини води до ограничени образователни възможности. Необходимо е да се инвестира в образователната инфраструктура и да се насърчават учители да работят в малките общности.

   Инфраструктурни проблеми: Разбитите улици и остаряла водопроводна мрежа са често срещано явление. Това води до аварии, нарушено водоснабдяване и прекъсване на електрозахранването. Необходими са инвестиции в поддръжка и модернизация на инфраструктурата.

   В тази връзка е необходима спешна подготовка на проекти, насочени към инвестиции в  образователната, социалната и здравната инфраструктура на малките населени места. Липсата на административен ресурс в малките населени места затруднява разработването и управлението на проекти, финансирани от европейски програми.

Необходима е по-голяма децентрализация на управлението и повече финансова самостоятелност, като ще работим по създаването на Местни инициативни групи и кандидатстване за финансиране чрез подхода Лидер. Нужна е и промяна на начина на разпределение на средства в бюджета, така че да се отразяват в по-широка степен нуждите на малките населени места. Тези тематични бюджети да бъдат управлявани от кметовете по села.

   Битова престъпност: Системната неспособност за борба с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване представляват сериозен риск за сигурността на хората. За справяне с този проблем, трябва да се насърчи сътрудничеството между местните органи и полицията, както и да се осигури равен достъп до здравни услуги за всеки.

   Управление на отпадъците: Нерегламентирани сметища и липсата на инфраструктура за управление на отпадъците замърсяват околната среда и представляват риск за здравето на хората. Необходимо е инвестиране в съвременни системи за събиране и рециклиране на отпадъците. СДС има заложен проект в своята програма.

   Транспортно осигуряване: Лошото транспортно осигуряване води до изолация на малките населени места и ограничен достъп до работни места и услуги. Инвестиции в транспортната инфраструктура и насърчаване на обществения транспорт могат да подобрят тази ситуация.

   Развитие на културния туризъм: Важна задача е подкрепата за развитието на културния туризъм чрез създаване на нови туристически продукти и координирани културни събития. Важно е да се изработи добре координиран културен календар, който да привлече посетители към малките населени места.

   Инвестициите в образование, инфраструктура и икономически стимули за малките населени места са от съществено значение за запазването на тяхната устойчивост и насърчаването на благосъстоянието на техните жители.

       Програмата на площада пред Ново село продължи с участието на танцова формация „Русчук“, а на финала присъстващите се хванаха на хоро.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още