ЕЦБ решава за лихвите

ЕЦБ решава за лихвите
Публикация   08:41     22 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     163

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза, че централната банка все още е „доста далеч“ от облекчаване на паричната политика

    Ескалиращото напрежение в Близкия изток и растящата доходност по американските държавни ценни книжа предизвикват нови сътресения на финансовите пазари, изострени от високите цени на петрола и проблемите с имотния сектор в Китай, пише Ройтерс.

   Европейската централна банка изглежда ще запази лихвите си без промяна след поредица от повишения, докато в САЩ се очакват още корпоративни отчети. В Аржентина се готвят за президентски избори.

   Тези и други събития ще бъдат на фокус на пазарите през следващата седмица.

Спираме дотук?

Европейската централна банка, заседаваща в четвъртък, вероятно ще има едно око върху потенциала за по-широк конфликт в Близкия изток, които от една страна може да наруши тенденциите за намаляване на инфлацията, а другото -  да допринесе за забавяне на икономическия растеж.

Надеждите за намаляване на лихвите биха били преждевременни. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза, че централната банка все още е „доста далеч“ от облекчаване на паричната политика.

Но търговците могат да очакват поне пауза засега.

След като ЕЦБ повиши лихвения процент по депозитите на всяко от последните си 10 заседания до текущо рекордно високо ниво, политиците сигнализираха, че е време да запазят разходите по заеми без промяна, докато оценяват въздействието на досегашното затягане на паричната политика.

Тагове : ЕЦБ , лихви ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha