Сряда, 21 Февруари 2024

Близо 200 ученици от МГ „Баба Тонка“ с включиха в дискусия, посветена на значнието на статистиката в съвремието

Близо 200 ученици от МГ „Баба Тонка“  с включиха в дискусия, посветена на значнието на статистиката в съвремието
Публикация   15:14     20 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     391

   Близо 200 ученици от 8 до 12 клас на МГ „Баба Тонка“ участваха в дискусия, посветена на значението на статистиката. Инициативата бе организирана от Областна администрация – Русе и Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ - Север към НСИ. В рамките на няколко часа през днешния ден гимназистите имаха възможността да се запознаят с какво точно се занимават статистиците и какво e значението на работата им в днешно време. Учениците се включиха в редица занимателни инициативи, като пред част от тях бяха представени и различни софтуери за обработка на данни. Младите математици научиха и много нови неща. Сред тях бяха как да правят самостоятелни анкети и след това да обработват пълноценно сами данните, как да създават модели за прогнозиране на променливи показатели от ежедневието, а също така и да правят социологически проучвания по разнообразни актуални теми. Определено най-голямо внимание сред тях предизвика все по-нарастващата роля на изкуствения интелект.

   Инициативата бе подкрепена от областния управител Данаил Ковачев и директора на училището д-р Галина Бобева и в нея се включиха служители от администрацията и директорът на ТСБ – Север Диана Самхарадзе.  По-рано през деня Ковачев и Самхарадзе разговаряха относно възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете институции.

   Подобна инициатива предстои да бъде проведена от ТСБ-Север и в Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“.

   Събитието бе посветено на Световния и Европейския ден на статистиката, който се отбелязва днес. Денят на европейската статистика е иницииран през 2016 година от Европейския статистически консултативен комитет и се подкрепя от Европейската статистическа система и Европейската система на централните банки. Осмият Европейски ден на статистиката се провежда под мотото „Статистика за по-добро развитие в един бързо променящ се свят“. С това събитие европейската статистическа общност цели да повиши осведомеността на европейските граждани относно значението, стойността и силата на официалната статистика. Повече от 65 години статистическите служби на държавите членки, работят заедно с Евростат - статистическата служба на Европейския съюз, в Европейската статистическа система, а България е достоен партньор в европейското статистическо семейство. За първи път 20 октомври е обявен от ООН като Световен ден на статистиката през 2010 г.

    Припомняме, че от 2016 година директор на Евростат е Мариана Коцева.  Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha