Елеонора Николова: Когато имаме добре моделиран и грамотен общински съвет, ще можем да определим хода на историята в Русе

Елеонора Николова: Когато имаме добре моделиран и грамотен общински съвет, ще можем да определим хода на историята в Русе
Публикация   12:25     20 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     353

Тя коментира, че кампанията се води вяло, но има задкулисие. Русе се нуждае от втори по-технологичен индустриален парк, смята бившият кмет на Русе, депутат и общински съветник

   „Когато управлява БСП, след това някой трябва да поправя. Знам и мога много, давам си висока оценка. Смятам, че мога да бъда много полезна в общинския съвет, защото местната власт е така структурирана, че при един добре работещ, добре моделиран и грамотен общински съвет, може да определя хода на историята на Русе. Общинският съвет може да определя дневния ред, а не кметът. Хората не го знаят и смятат, че всичко зависи от кмета, което не е така. Един опитен и добър общински съветник, може да бъде изключително полезен на своите съграждани. В работата на общинския съвет има откритост, но няма достатъчно енергия, няма инициатива, така че общинският съвет да наложи дневния ред на града, а не кметът. Така трябва да бъде – кметът е изпълнителна власт. Ако общинският съвет вземе качествени решения, кметът е длъжен да ги изпълни.“ Това каза кандидатът за общински съветник от СДС Елеонора Николова, която е втора в листата.

   Тя коментира, че кампанията се води вяло, но има задкулисие.

„Предният общински съвет беше предварително договорен, още когато се избираше председател на общинския съвет. ВМРО и БСП се ожениха, имаха сполучлив брак и не си изневеряваха, в резултат на което нито едно смислено решение, предлагано от опозицията, защото СДС беше ярка опозиция, не можа да се случи. Икономическите интереси бяха тези, които уплътняваха решенията. В Русе големите обекти са дадени на външни фирми и няма нито една русенска, което е индикация, че нещата се уреждат и решават на друго място. Русенските строителни фирми биха се справили със строежа на басейна и на буферния паркинг. Изборът на външни фирми не е случаен, защото така е по-удобно. Част от потоците вероятно вървят към партийни централи. Фирмите, които работеха при ГЕРБ, продължават и при Пенчо Милков. Икономическите играчи са едни и същи, а точно тези играчи са проводници в корупцията. Нищо в това отношение не е помръднало. И ГЕРБ, и БСП бяха икономически еднакво щастливи“, посочи още Николова.

   Тя припомни и фактите около гласуването на решението за строеж на басейн в Парка на младежта.

   „Басейнът беше гласуван на идеен проект. Бог да го прости, арх. Цвети Русинов нарисува една картинка и общинските съветници бяхме принудени да гласуваме по картинка. Съвсем доскоро ставаше ясно едно по едно, че не е гласувана инфраструктура. Липсват части от цялостното решение. Имаше нерешени въпроси и със собствеността. Малко на инат се гласува да стане непременно, да се отнеме част от парка, при положение, че вече има строително разрешение и всичко беше готово да се строи басейн на терена до МОЛ Русе. Там има отреден огромен парцел и е предвиден цялостен комплекс с хотели и басейни, където да се провеждат международни състезания. Сега там ще се прави парк. Ще унищожим единият парк, но ще правим нов“, каза кандидатът за общински съветник и бивш кмет на Русе.

   Що се отнася до работата на СДС в общинския съвет през изминалия мандат, Николова отбеляза, че ролята на опозицията е да идентифицира и посочва неправилните решения на гражданите.

   „Надявам се този път СДС да се представи добре и групата общински съветници да може да определя политиката, да взема участие в решенията. Листата е конструирана по начин, че има хора с висок професионализъм, а най-важно е в общинския съвет да влизат подготвени хора. В приключилия общински съвет нямаше нито един строителен инженер, архитект. Как се решават урбанистичните проблеми без специалисти? Зам.-кметът в областта на строителството също беше изключително неподготвен и слаб“, коментира Николова.

   Тя допълни, че много често листите на партиите са изпълнени с послушници, които гласуват по начина, по който им се каже, без да имат собствено мнение и без да желаят да го отстояват.

   Причините са различни - поради партийна дисциплини, поради липса на знания, поради липса на експертиза. Затова е важно в общинския съвет да влизат личности.

   Николова коментира и най-належащите за решаване проблеми в града.

    „Хората са се съсредоточили и очакват инфраструктурата да бъде поправена, защото градът е като след война. Не виждам голяма разлика между украинските селища и град Русе. Независимо от това за мен най-важният въпрос продължава да е икономиката на града. При добре работещи, добре структурирани модерни производства, при добър стандарт на живот на гражданите, много по-лесно се решават и всички останали инфраструктурни проекти. За мен едно добро управление на града би трябвало да съсредоточи своя интерес върху предоставяне на нови възможности за инвестиции, така както по мое време направихме Индустриалния парк. Русе се нуждае от втори по-технологичен индустриален парк. От възможности модерни и нови производства да бъдат ситуирани в Русе, така че нашите много интелигенти младежи, които завършват качествените русенски училища, да остават в Русе. Един кмет трябва да съумее да води такъв диалог с централната власт, да направи проекти, които да са качествени и да устоят. В община Русе няма изготвени качествени проекти, които да получат финансиране. Ако има подготвени качествени проекти с добра икономическа обосновка, с ясен хоризонт стъпки за тяхната реализация, такъв проект би бил подкрепен от централната власт.“, категорична е Елеонора Николова.

 



Коментари

  •     Анализатор 

    Като журналист,бих задал въпроса на госпожата,защо измами русенските избиратели,защо ги загърби и абдикира за столицата,оставайки ги на средата на мандата си 2005-2007 год.Днес да застанеш срещу тях и да ги молиш да гласуват за теб,означава нечувано и невиждано дебелоочие.

Коментирай

   captcha

Прочети още