Четвъртък, 9 Май 2024

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата
Публикация   16:39     20 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     707

„Да изградим по- здрави кости“

    Всяка година на 20-ти октомври светът отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Целта е да се насочи общественото внимание и да се провокират мерки в глобален и индивидуален аспект, които да помогнат да се ограничи разпространението на „тихата епидемия“, която неусетно, но безмилостно руши костите, а оттам и възможността за независим и пълноценен живот на болните. Остеопорозата е дегенеративно заболяване на костите, при което те губят костна маса и плътност, а тези изменения водят до деформации в скелета и до повишена чупливост на костите. Това коварно заболяване, засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст.

    Доброто здраве на костите е от жизнено значение за качествен, мобилен и независим от грижите на близките ни живот в по-късна възраст. Под мотото „Да изградим по- здрави кости“ през настоящата година Международната фондация по остеопороза стартира платформа www.buildbetterbones.org, която да подпомогне хората в различни възрастови групи да избегнат тежките последици от остеопорозата.

    Костите се нуждаят от витамин D!

    Витамин Д подпомага изграждането на по- здрави кости чрез подобряването на абсорбцията на калция- процес който увеличава здравината на костта. В негово присъствие калцият отключва своя потенциал, затова нека здравословното хранене за костите стане част от вашето ежедневие.Не пушете, ограничете алкохола!

Стимулирайте здравето на вашите кости с тези здравословни навици:

  1. Кажете НЕ! На тютюнопушенето. То уврежда вашето здраве и намалява здравината на костите.Прекомерната употреба на алкохол влияе отрицателно върху здравето на костите, като увеличава риска от фрактури.

    Правете физически упражнения!

Придържайте се към активен начин на живот! Физическите упражнения са ключът за изграждане на здрави кости на всяка възраст. Упражнения като ходене, бягане и повдигане на тежести помагат да се изгради и поддържа добра костна плътност, която намалява риска от остеопороза.

         Приемайте достатъчно калций!

Изграждайте здрави кости като включвате достатъчно калций в ежедневното си хранене! Консумирайте кисело и прясно мляко или обогатени с калций заместители на растителна основа, които подхранват костите ви с калций.Ограничете употребата на сол и кофеин!

  • Намалете солта: Високият прием на сол може да намали здравината на костите ви.
  • Ограничете кофеина: Умерена употреба на кафе и енергийни напитки.

            Осигурете си достатъчно калории!

Бъдете здрави и силни! Независимо от възрастта, подходящото телесно тегло благоприятства костите и общото ви здраве. Хранете се балансирано с прием на достатъчно калории и хранителни вещества.

           Приемате ли протеин?

Кажете „да“ на храните богати на протеин! Приемът на протеин подобрява здравината на костите и мускулите при възрастните хора, намалява риска от падания и подпомага възстановяването след претърпяна фрактура. При млади хора приемът на протеин спомага костите да нарастват и да се развиват оптимално.

    Не забравяйте, че освен калций, протеини и витамин Д, добре балансираната диета съдържа и обилни количества плодове и зеленчуци, както и витамин К, магнезий, цинк и други минерали, които да поддържат костите ви здрави!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha