Кандидатът за кмет Станимир Станчев в Тетово: Нужна е промяна в разпределението на средства за малките населени места

Кандидатът за кмет Станимир Станчев в Тетово: Нужна е промяна в разпределението на средства за малките населени места
Публикация   12:40     19 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     395

    Кандидатът за кмет и водач на листата с кандидати за общински съветници от СДС Станимир Станчев посети читалището в Тетово и обсъди проблемите на жителите на селото.

    Той подкрепи кандидатът за кмет на населеното място Невяна Атанасова, като подчерта, че тя е подготвен и достоен кандидат за кмет на Тетово.

   „Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш причина. Искам да вървим напред и да развиваме нашите общности, като в управленската програма сме акцентирали на малките населени места. Те се сблъскват с редица сериозни проблеми, които изискват спешно внимание и решения. Сред основните предизвикателства, пред които са изправени жителите са:

   Безработица и обезлюдяване: В малките населени места често липсват работни места, което е основа причина за обезлюдяването. За борба с този проблем, е необходимо насърчаване на предприемаческата дейност, инвестиции в селското стопанство и разработване на местни икономически инициативи. Необходимо е да се изготви профил на малките населени места и да се предостави достъпна информация за тях, като се включат мерки за привличане на нови жители и запазване на настоящите.

   Липса на училища и детски градини: Образованието е от съществено значение за бъдещето на младите поколения. Липсата на училища и детски градини води до ограничени образователни възможности. Необходимо е да се инвестира в образователната инфраструктура и да се насърчават учители да работят в малките общности. Нашите деца, са нашето богатство, нашето бъдеще.

   Инфраструктурни проблеми: Разбитите улици и остаряла водопроводна мрежа са често срещано явление. Това води до аварии, нарушено водоснабдяване и прекъсване на електрозахранването. Необходими са инвестиции в поддръжка и модернизация на инфраструктурата.

   В тази връзка е необходима спешна подготовка на проекти, насочени към инвестиции в образователната, социалната и здравната инфраструктура на малките населени места. Липсата на административен ресурс в малките населени места затруднява разработването и управлението на проекти, финансирани от европейски програми. Необходима е по-голяма децентрализация на управлението и повече финансова самостоятелност, като ще работим по създаването на Местни инициативни групи и кандидатстване за финансиране чрез подхода Лидер. Нужна е и промяна на начина на разпределение на средства в бюджета, така че да се отразяват в по-широка степен нуждите на малките населени места. Тези тематични бюджети да бъдат управлявани от кметовете по села.

   Битова престъпност: Системната неспособност за борба с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване представляват сериозен риск за сигурността на хората. За справяне с този проблем, трябва да се насърчи сътрудничеството между местните органи и полицията, както и да се осигури достъп до здравни услуги.

   Управление на отпадъците: Нерегламентирани сметища и липсата на инфраструктура за управление на отпадъците замърсяват околната среда и представляват риск за здравето на хората. Необходимо е инвестиране в съвременни системи за събиране и рециклиране на отпадъците. Ние имаме ясно разписана стратегия в това направление.

   Транспортно осигуряване: Лошото транспортно осигуряване води до изолация на малките населени места и ограничен достъп до работни места и услуги. Инвестиции в транспортната инфраструктура и насърчаване на обществения транспорт могат да подобрят тази ситуация.

   Развитие на културния туризъм: Важна задача е подкрепата за развитието на културния туризъм чрез създаване на нови туристически продукти и координирани културни събития. Важно е да се изработи добре координиран културен календар, който да привлече посетители към малките населени места.

   Инвестициите в образование, инфраструктура и икономически стимули за малките населени места са от съществено значение за запазването на тяхната устойчивост и насърчаването на благосъстоянието на техните жители.

   Нека гласуваме с разум, а не само със сърце“, каза в заключение кандидатът за кмет Станимир Станчев.

                                                                       Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още