Четвъртък, 9 Май 2024

Искрен Веселинов се срещна с дейци на културата в Русе

Искрен Веселинов се срещна с дейци на културата в Русе
Публикация   07:16     19 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     335

Силни фестивали и значими събития ще определят културния облик на крайдунавския град

   Кандидатът за кмет на МК „България на регионите", Искрен Веселинов, проведе работна среща с дейци на културата в Русе. Той изтъкна, че това, което може да помогне на града ни да преодолее кризата, в която се намира, е развитието на духовността и на културата, защото именно те създават местната идентичност и обединяват жителите в общност.

   Той припомни, че точно в подобен дебат е родена идеята за създаване на фонд „Култура"  в момент, когато се е търсил начин за подкрепа на  многообразието от културни продукти, които тогава възникват в Русе.

   „Нашата концепция за развитие на културния сектор в Русе има за цел откриването на повече арт пространства и разнообразие от възможности  за културни инициативи.  Ние подкрепяме идеята за увеличаване на средствата за култура и премахване на непрозрачните форми на финансиране, каквато структура е фондацията „Русе - град на свободния дух". В същото време ще насърчаваме активно всички онези институции и организации, които определят цялостния облик на културния живот в Русе, като Опера, Театър, Куклен театър, художествени галерии, творци, както и неправителствените организации, работещи в тази област", заяви Веселинов.

   „Нашият стремеж е да създадем поредица от значими събития, които да направят Русе уникален, каза още той. В момента в града ни се провежда само едно мащабно културно мероприятие  и това е фестивалът „Мартенски музикални дни", което ни позиционира на националната карта. И в този контекст, е изключително важно да си върнем славата като столица на джаза. От значение е да има силни фестивали и смислени събития, които да бъдат определени чрез дискусия с културната общност."

   Кандидатът за кмет определи като погрешно управленско решение влагането на сериозни ресурси в еднократни събития с участието на външни изпълнители за сметка на русенските творци, които създават стойностни културни продукти.

   В разговора взе участие и водачът на листата на местната коалиция и председател на Общински съвет - Русе в изтеклия мандат, Иво Пазарджиев. Той изтъкна, че изминалите четири години са били труден период за културата в Русе, която, както и други сектори, е трябвало да преодолява редица кризи. Въпреки това Общинският съвет е полагал усилие да подкрепя стойностните събития. Като минус Пазарджиев определи липсата на цялостна културна стратегия с последователно разгръщане на културните форми, както и епизодичното финансиране на различни проекти.

   В хода на дискусията културните дейци се обединиха около идеята за необходимост от осъвременяване на градското изкуство, създаване на традиционни събития в града, нуждата от работа с децата и младите хора и възпитанието им в отношение към изкуството. Те бяха категорични, че са наложителни структурни промени в администрацията и създаване на цялостна културна програма за развитието на Русе.

   В срещата се включиха и кандидатите за общински съветници от МК "България на регионите" Даниел Джумалийски и Стефан Бучаков.
 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още