Четвъртък, 9 Май 2024

Обезщетяват собственици на имоти в общините Бяла, Ценово и Борово, където ще минава трасето на магистралата Русе- В. Търново

Обезщетяват собственици на имоти в общините Бяла, Ценово и Борово, където ще минава трасето на магистралата Русе- В. Търново
Публикация   22:04     18 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     523

Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“. Финансирането за магистралата е заложено в новата оперативна програма "Траспортна свързаност" 2021 - 2027 г.

    С решение на правителството се отчуждават имоти и части от имоти - частна собственост, необходими за изграждането на автомагистрала „Русе - Велико Търново“.

   Подлежащите на отчуждаване имоти се намират в землищата на селата Обретеник, община Борово; Белцов, община Ценово; Стърмен, гр. Бяла, Полско Косово и село Пейчиново, община Бяла, област Русе.

   Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“.

   Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересованите лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

    Магистралата се превърна в гореща тема по време на редовния кабинет „Петков“. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“, тогава в качеството си на премиер, поиска Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери търга, тъй като прогнозната стойност бе надскочена в пъти. Именно тогава пък Асен Василев дори заговори за картел, свързан със собственика на „Хидрострой“ Велико Желев.

    Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително я надхвърлят. Въпреки че двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв., т.е. километър ще струва около 20 млн. лв.

   Изпълнител на участъка Русе – Бяла е ДЗЗД „Хемус-16320“, с партньори в обединението: „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД.

   Изпълнител на обхода на Бяла е ДЗЗД „АМ Русе Търново“, с партньори в обединението: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД.

   Финансирането е заложено в новата оперативна програма "Траспортна свързаност" 2021 - 2027 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha