ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините на кметските избори

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините на кметските избори
Публикация   08:08     18 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     291

На вота следващата неделя ще се гласува с 4, 3 или 2 отделни бюлетини

   11 дни преди вота за кметове и общински съветници от Централната избирателна комисия показаха как ще изглеждат четирите вида бюлетини, с които ще гласуваме.

   На местните избори ще се гласува и с хартия и с машина. За целта ще бъдат нужни 9082 устройства, а разпечатаните бюлетини ще са 21 млн. Към момента секциите за гласуване са малко над 12 000, но броят им все още не е окончателен.

   На 29 октомври ще гласуваме най-много с 4 бюлетини, там където се избират кмет на община, общински съветници, кмет на кметство и кмет на район, както е в София, и най-малко с две бюлетини на местата, където ще се гласува само кмет на община и общински съветници.

   В секционната избирателна комисия ще има две кутии – в едната ще се пускат хартиените бюлетини, а в другата – тези от машинното гласуване.

   На вота следващата неделя ще се гласува с 4, 3 или 2 отделни бюлетини, но най-дългите ще бъдат в Столична община - 60 см.

   „Те са най-дълги, тъй като листите, които са регистрирани, са най-много за общински съветници. Следващата по дължина е за общински съветници на община Варна”, заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

   За първи път на местни избори избирателите ще могат да упражнят правото си на глас освен на хартия и с машина.

  „Избирателят трябва да заяви своето желание за трите избора ли ще гласува или само за един от тях. Прави своя избор, натиска бутона „преглед”,  потвърждава избора, натиска гласуване”, обясни Росица Матева.  

   Идва ред и на отпечатването на бюлетините от устройството.

   „Бюлетините ще се отпечатват накрая, една след друга последователно, не трябва да ги дърпат, а да изчакат звуковия сигнал и тогава да ги вземат”, обясни Матева.  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още