Свилен Иванов: Имаме идея да монтираме подземни контейнери и да изградим завод за отпадъци

Свилен Иванов: Имаме идея да монтираме подземни контейнери и да изградим завод за отпадъци
Публикация   17:18     16 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     270

        В Русе е необходимо изграждането на завод за преработка на отпадъци, където основната идея е да се извърши разделение на боклука на различни фракции, включително РДФ, пластмаса, стъкло и други. Основната цел на този проект е да се отделя колкото се може по-голямо количество материали, които да бъдат успешно рециклирани. Планът предвижда реализиране над 60% от общия отпадък.

          Към момента има сериозно изоставяне от планираните цели, тъй като текущата лента за преработка, която е в експлоатация, успява да оползотвори само около 25% от общия отпадък. Това коментира кандидатът за общински съветник от СДС Свилен Иванов, като допълни, че това представлява сериозна пречка за постигането на устойчив и ефективен процес на преработка и рециклиране. Трябва да се предприемат допълнителни мерки и инвестиции, за да се постигне целта за устойчиво управление на отпадъците и намаляване на екологичните проблеми в града, категоричен е Иванов.

    Друга идея от предизборната платформа на СДС е поставянето на подземни контейнери в централната част. Тази мярка е насочена към оптимизиране на процеса на събиране и обработка на отпадъците, като същевременно намалява натоварването на общественото пространство и подобрява визията на града.

    Свилен Иванов посочи още, че в момента в Русе има 24 нови електробуси и тролейбуси, като се очакват още 15. Закъснението на доставката крие риск за проекта и невъзможност за участие по транспортната програма. Купени са 75 рециклирани електробуси и тролейбуси, които изобщо не могат да се използват. А за покриването на транспортните нужди са необходими 130. Ние предлагаме план за увеличаване на броя на електробусите и тролейбусите в градския транспорт, за да се осигури по-ефективно покриване на транспортните потребности на гражданите. Това ще помогне и за подобряване на качеството на въздуха в града, коментира Свилен Иванов.

          Той каза също, че ще лобира за изграждането на зоологическа градина в Лесопарка Липник. Причината е ясна - Русе е един от малкото областни градове в страната, които все още не разполагат със зоологическа градина.

   Нека е ясно също, че в общинска администрация има дейности, които трябва да бъдат извършвани рутинно и не могат да бъдат описвани като нещо значимо в седмичните отчети. Почистването на обществени места, осигуряване на помощ при провеждането на събития и организация на състезания са отличен пример за такива дейности. Те са част от задълженията на общината към гражданите и към обществото като цяло и е смешно да се записват в седмичните отчети, отбеляза кандидатът за общински съветник.

     През последните 4 години в Русе няма водещ елитен спорт.

    Относно баскетбола и футбола, знаем, че тези спортове разчитат на собствени кадри, но е важно да отбележим, че това вече беше заложено преди 10 години, каза още Иванов.

   Високо спортното майсторство изисква не само ангажираност и амбиции от страна на спортистите, но и подкрепа от общината и общността. Без силната подкрепа на общината е трудно да се постигне развитие в този сектор. Отношението на общината влияе върху обществената нагласа и спонсорите. Привличането на спонсори в спорта е от съществено значение и е в обществен интерес. По-големите финансови ресурси, които общината отделя за спорта, допринасят за привличането на допълнителни инвестиции и спонсорства, коментира още кандидатът за общински съветник.

   През 2019 година общинският бюджет за спорта беше 1 милион, но в момента е 600 000, което негативно влияе върху развитието на спорта.

   Един от важните проекти е свързан с гребната база в Николово. Клубовете проявяват интерес и искат да я вземат под свое управление, да я развиват и инвестират в нея. За съжаление, общината не предоставя ясно становище и подкрепа за този въпрос.

   Трябва да имаме предвид, че държавата и общината не винаги са най-добрият стопанин, особено в сферата на спорта. Частните инвеститори представляват сериозна алтернатива, която не може да бъде пренебрегната, каза Иванов.

                                                                                          Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още