Искрен Веселинов: Това, което дължим на хората е причина да останат в Русе

Искрен Веселинов: Това, което дължим на хората е причина да останат в Русе
Публикация   16:26     15 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     313

В студиото на „Още от деня" той подчерта, че няма да бяга от отговорност като кмет, а ще се възползва от правомощията в пълен обем що се отнася до чистотата на въздуха

    В студиото на „Още от деня"  по БНТ, кандидатът за кмет от МК „България на регионите" Искрен Веселинов, коментира мотивите си да се включи в предизборната надпревара.  Като водещ импулс той посочи любовта към родния град и изтъкна, че Русе, който не случайно е наричан „градът на първите неща",  днес е далеч от тази си роля. За  това, според него, на първо място вина има държавата, която на практика е загърбила целия Север, лишила го е от инвестиции в продължение на десетилетия. Вина има и местната власт с липсата на инициативност и с невъзможността да оползотвори потенциала на града.

   „Управлението на г-н Милков, към което и аз имах големи надежди, защото то смени чрез наказателен вот една администрация, заради която наричаха Русе „първи частен град", беше доста разочароващо откъм резултати. Това, което прави впечатление, е липсата на значими проекти, а отделен факт е невъзможността те да бъдат реализирани."

   Според Веселинов водещ фактор при управлението на Русе трябва да бъде крайната цел – да се създадат възможности икономиката в Русе да заработи, а това от своя страна да направи хората материално стабилни, което би спомогнало и за решаване на проблема с обезлюдяването.

    „Най-доброто решение в тази посока е изграждането на индустриален парк в сферата на високите технологии и на екологично чистите производства. Общината има парцели, които може да урегулира, както и да разработи системи за привличане на инвеститори.

   Ние имаме университет, който създава технически кадри, но нямаме високотехнологичен парк, или изобщо някаква опция за стимулиране на такъв тип инвестиции в нашия град. Нямаме механизъм, с който да подкрепяме иновативни производства, които организират експорт. Нямаме достатъчна мощност за прохождащите бизнеси", категоричен бе кандидатът.

   Той подчерта, че местната власт не само може, но е длъжна да създаде комфорт за бизнеса в Русе – на първо място като се справи с катастрофалното състояние на пътната мрежа след т.нар. „воден цикъл", като се погрижи за инфраструктурата, за озеленяването, за учебните заведения или иначе казано, като даде причини на хората на останат в Русе.

   По отношение на болезнената за всички русенци тема за чистия въздух и вероятността в съседна Румъния да бъде изграден инсинератор, Веселинов изтъкна: „Възможността за решаване навреме на този проблем беше проспана от Министерството на околната среда и водите и сега ние, гражданите ходим и протестираме в Гюргево заедно с румънците, за да спрем тази престъпна инвестиция. И мисля, че сме на път да надделеем. Но това е брилянтен пример как институциите си „прехвърлят топката", как бягат от отговорност. РИОСВ, която в Русе също е овладяна от ПП и ДБ, трета година не предприема системни мерки за подобряване на положението с въздуха.  Трета година кметът, който също има правомощия, подобни на директора на РИОСВ - да спре едно производство, както и да осъществява контрол - не предприема нищо.

   Аз няма да бягам от отговорност. Ще се възползвам от правомощията на кмет в пълния им обем що се отнася до чистотата на въздуха. И ще гарантирам тази чистота, защото това също е един от най-важните фактори, за да искат русенци да живеят в Русе."
                                                                             Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Тагове : Искрен , хора ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още