България разчита на експертизата на ЕБВР за още по-конкурентоспособна икономика

България разчита на експертизата на ЕБВР за още по-конкурентоспособна икономика
Публикация   06:56     12 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     362

   България има голям потенциал за растеж и сътрудничеството с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще помогне на икономиката ни да бъде още по-конкурентоспособна и иновациите да станат основна движеща сила. Експертизата на банката е изключително важна, за да отключи България пълния си капацитет, възползвайки се максимално добре от възможностите на европейското финансиране по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, на фондовете на ЕС заедно с националното финансиране.  Това стана ясно по време на срещата на министър-председателя акад. Николай Денков с директорите на ЕБВР за редица държави, включително Финландия, Япония, САЩ, Турция, Израел, Словения и България. В разговора участваха също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на финансите Асен Василев.

   Представителите на ЕБВР се запознаха с приоритетите на правителството и по-специално с целенасочената работа на кабинета за членство на страната ни в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Отбелязана беше също дейността на кабинета в енергийната сфера и за транспортната, железопътната и дигиталната свързаност в региона. „Имаме куража да се занимаваме с въпроси, които са били отлагани с години“, посочи премиерът.  На срещата бяха изтъкнати още добрите условия за правене на бизнес в България и очакванията за още по-голям инвеститорски интерес към нашата страна с оглед на перспективите за пълното ни интегриране в ЕС.

   ЕБВР е един от значителните инвеститори в България. От началото на дейността си до 31 юли 2023 г. банката е вложила близо 4,5 млрд. евро за 284 проекта в нашата страна в областта на устойчивата инфраструктура, финансите, индустрията, търговията и агробизнеса. През май м.г. беше подписан Меморандум за разбирателство между българското правителство и ЕБВР относно подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез европейските фондове за периода 2021-2027 г., включително по Плана за възстановяване и устойчивост. Потенциалните сфери, в които ЕБВР ще осигурява техническа помощ по еврофондовете, са: подобряване на конкурентоспособността на частния сектор, подкрепа за изпълнение на инфраструктурни проекти, за реформи и декарбонизация на енергийния сектор, финансови инструменти, подготовка и изпълнение на реформи в публичния сектор.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha