Четвъртък, 9 Май 2024

Представителите на държавната власт от двата бряга на Дунава дискутираха възможностите за по-бърза обработка на ТИР-ове

Представителите на държавната власт от двата бряга на Дунава дискутираха възможностите за по-бърза обработка на ТИР-ове
Публикация   19:55     09 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     274

Проверките отнемат средно по около 10 минути на превозно средство и това значително забавя преминаването на камионите

     Синхронизирането на дейността на граничните пунктове между Русе и Гюргево обсъдиха на среща областният управител Данаил Ковачев и префектът на окръг Гюргево Флорентина Станкулеску. В срещата от българска страна участва и заместник областният управител Георги Георгиев. Представителите на държавната власт от двата бряга на река Дунав дискутираха възможностите за по-бърза обработка на тежкотоварните камиони. По-експедитивните проверки ще съкратят времето за изчакване на тировете и ще улеснят придвижването им. В резултат трафикът по основните пътни артерии в Русе ще бъде разтоварен и ще бъдат избегнати ежедневните задръствания особено в пиковете часове сутрин и вечер.

   Според Ковачев трябва да се предприемат мерки, които да доведат до по-добра организация за предотвратяване на проблемите с трафика и да се работи повече в посока превенция отколкото решаване на проблеми. Статистиката сочи, че за първите девет месеца на настоящата година периодът на спиране на трафика от румънските гранични служби се равнява 568 часа, което е довело до забавяне в обработката на приблизително 45 000  камиона. В обратна посока от Румъния към България не се е налагало спиране на движението. Данните сочат още, че общо обработените товарни автомобили за периода в двете посоки са над 603 000.

    Припомняме, че през последните месеци Ковачев проведе редица срещи с представители на бизнеса и компетентните органи, за да изслуша исканията на всички страни и да съдейства за тяхното разрешаване. Според областния управител трябва се осигури постоянно дежурство на всички работни места на територията на ГКПП „Дунав мост“. Освен това Ковачев счита, че е крайно необходимо осигуряването на най-малко две работни места за ANAF /румънската данъчна служба/. Понастоящем работи предимно едно. Също така областният управител счита, че от румънска страна трябва да се прецени дали е възможно част от физическите проверки за укрити лица да се осъществяват не на самия гранично контролно-пропускателен пункт, а например в близост до помещенията за щателна проверка.

   Този вид проверки отнемат средно по около 10 минути на превозно средство и това значително забавя преминаването на камионите. С предложенията са запознати представителите на компетентните институции от държавната власт, както и Община Русе.



Коментари

  •     Пламен Цветков 

    Ако не се лъжа за първи се появява подобна статистика. Наистина има за какво да се помисли, не да чакаме Шенген,

Коментирай

   captcha

Прочети още