Спират строежи на 100 метра до плажа, дори да са законни

Спират строежи на 100 метра до плажа, дори да са законни
Публикация   09 Окт, 2023   /     akcent.bg   /     323

За защитените плажове по българското черноморие - Иракли, Кара дере и Корал забраната е още по-рестриктива - обхваща 500 метра

   Строежите в зона А, която обхваща 100 метра от морските плажове, се спират, дори да се законни и да са включени в общи или подробни устройствени планове на общините.

   Това предлагат Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски с промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

   За защитените плажове Иракли, Кара дере и Корал забраната е още по-рестриктивна - обхваща 500 метра.

   С новите текстове четиримата депутати записват, че общините привеждат общите си подробни планове според новите изисквания в срок от 1 година. А през това време се спира действието на вече приетите планове. Така щяло да се гарантира, че се слага края на застрояването близо до морето.

   Предлага се и в пъти да се увеличат глобите за неправилно поставени преместваеми обекти на плажове - заведения, кафенета, будки и други. В зависимост дали ивицата е охраняема или не, при първо нарушение санкцията става между 6000 и 15 000 лв. При повторно сумата набъбва в диапазона 18 000-60 000 лева.

   Правата на министъра на туризма при одобрението на схемите за това какви преместваеми обекти са разрешени на територията на морските плажове ще се прехвърлят на министъра на регионалното развитие. Мотивите за това са, че липсва обективен компетентен административен капацитет в Министерството на туризма за изготвяне и одобрение на устройствените схеми.

   Вносителите предлагат да има санкция и за използването на трактори и багери на територията на плажовете. Там първоначалните глоби са от 1000 до 3000 лева, като могат да стигнат и до 10 000 лева.

   При установено разрушаване на дюни на извършителя ще се налага глоба от 6000 до 15 000 лв. при първо нарушение и от 18 000 до 30 000 лв. при повторно нарушение.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha