Финансов експерт прогнозира драстично поевтиняване на имотите

Финансов експерт прогнозира драстично поевтиняване на имотите
Публикация   07:49     08 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     596

Вече почти една година имаме намаляване на броя на сделките, докато в същото време виждаме ръст в цените

   „Има опасност от бързо и драстично понижаване на (цените на) недвижимите имоти. Проблемът за България е по-съществен, защото изоставането ни спрямо останалите пазари в Европа може да бъде компенсирано с по-бързо понижение. А рязкото понижение е по-голям стрес и за банковата система, и за кредитополучателите.“

   Такава прогноза относно имотния пазар направи финансовият експерт Борис Петров, в контекста на данните на Евростат, според които цените на имотите в еврозоната падат, а тези у нас се качват.

  Има закъснение в ефектите на затягането на паричната политика, което се случва в глобален мащаб. Това влияе и на България. Ние вървим с известно закъснение – може би се дължи на това, че в България имаме концентрация на депозити.

   В България средният инвеститор притежава основно депозити. Това кара банките да не вдигат много бързо лихвите по депозитите – де факто смятат, че българинът няма друг избор, освен да държи депозити. Съответно, не вдигат много бързо и лихвите по кредитите.

   Друга причина може да бъде и проблем в данните. Вече почти една година имаме намаляване на броя на сделките, докато в същото време виждаме ръст в цените. Някои експерти подозират и разминаване в данните.

   А ако се загледаме в данните на Евростат, ще видим, че единствената държава с по-голям ръст от България, е Хърватия, която в средата на миналата година официално обяви, че ще влезе в еврозоната, а влезе в началото на тази.

    Според мен, може да има и някои спекуланти, които се опитват да извлекат полза от потенциално влизане на България в еврозоната, като твърдят, че недвижимите имоти у нас ще поскъпнат – въпреки че според мен това е поставено под въпрос.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha