Четвъртък, 9 Май 2024

Пламен Павлов: ТЕЦ ,,Марица Изток 2,, е закупила квоти за 2 млрд. лева

Пламен Павлов: ТЕЦ ,,Марица Изток 2,, е закупила квоти за 2 млрд. лева
Публикация   06:27     07 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     464

Според него квотите са финансов инструмент за търговия

   "Само за миналата година ТЕЦ „Марица Изток 2” е закупила квоти за 2 млрд. лева". Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация. Той уточни, че от тези средства, лев не е останал в страната.

   Павлов попита къде отиват парите. „Квотите се превърнаха във финансов инструмент, започнаха да се търгуват. Множество фондове вкарват своите пари в тях. Европейските чиновници допускат квотите да отиват като финансов инструмент”, добави експертът. Според него 72% от цената на държавния ТЕЦ „Марица Изток 2” отива за квотите за търговия с емисии.

   „Аз съм притеснен, ако правим енергийна стратегия с този състав на парламента”, каза Павлов. Той уточни, че трябва да има разговор (за енергийния преход), но с експерти.

   Според него трябва да се молим зимата да не е студена, тъй като цените на газа ще са обвързани с европейските. „Подкрепям компенсациите за газа, но това не е дългосрочно решение. Трябва да се сформира работна група, която държавнически да започне да решава прблемите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha