Сряда, 21 Февруари 2024

Община Русе в отговор на разследване на "Антикорупционен фонд": Буферният паркинг е създаден законно и в обществен интерес

Община Русе в отговор на разследване на
Публикация   22:02     04 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     465

    Община Русе разпространи до медиите становище, във връзка с изнесено днес разследване на "Антикорупционен фонд".

   В него се твърди, че единствените две фирми, участвали в тръжната процедура, с която Община Русе отдава правото на строеж върху имота, са пряко или косвено свързани с Размиг Керопе Чакърян – Ами, с когото се свързват операторите на паркинга на ГКПП "Капитан Андреево", а доскоро и граничната профилактична дезинфекция, събирането на държавни такси, лабораторията за фито-санитарен контрол и други, свързани с граничния контрол дейности.

    Публикуваме позицията на местната администрация по темата без редакторска намеса:

   В клип, публикуван днес от АКФ (неправителствената организация "Антикорупционен фонд"), са направени множество твърдения относно буферния паркинг на бул. "България" които не съответстват на истината. Темата е изяснявана многократно писмено и устно пред журналисти, представляващи "Капитал" и "Антикорупционния фонд".

   Видеото прави внушения за извършени действия "за сметка на обществения интерес", без да пояснява по какъв начин е нарушен. Именно в обществен интерес е близо 3000 тежкотоварни автомобила на ден да не изчакват преминаването на Дунав мост – Русе по пътните платна без осигурени елементарни условия и препятствайки движението на леки автомобили по републиканските пътища. Създаденото съоръжение съдейства за решаването на дългогодишния проблем за Русе при спазване на всички нормативни изисквания.

   Сравненията с "модела Капитан Андреево" също не са обосновани с факти и конкретни аргументи. Относно споменатите лица във видеото се казва, че "пряко, разбира се, е трудно да се докаже нещо", но това не е спряло авторите на клипа да предоставят подвеждащо съдържание.

   Опитът да бъде представен финансов анализ за сделката също е доста удобно неизчерпателен. Уточняваме, че правото на строеж е оценено от Общински съвет - Русе на 18 000 000 лв., макар изготвената от лицензиран оценител пазарна оценка да е в пъти по-ниска – 1 846 335 лв., а данъчната оценка на правото на строеж да е близо 2,7 млн. лв. Що се касае до потенциалната печалба на дружеството, е важно да се посочи, че "приход" и "печалба" не са понятия с идентично съдържание.

   По отношение на публикуваните във видеото неверни факти и твърдения Община Русе ще търси правата си по съдебен ред.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още