Понеделник, 4 Декември 2023

Лихви по дълга и плащания към фермери разширяват дефицита в бюджета през септември

Лихви по дълга и плащания към фермери разширяват дефицита в бюджета през септември
Публикация   13:23     03 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     306

   След като през август излезе на дефицит, макар и под прогнозите, през септември изпълнението на бюджета остава на отрицателна територия. Той е около 0.78 млрд. лв., или 0.4% от прогнозния брутен вътрешен продукт, показват прогнозните данни от консолидираната фискална програма (която освен държавния бюджет включва и тези на съдебната власт, общините, висшите училища и пр.)

   Планираният за годината дефицит е за 4.6 млрд. лв. и Министерството на финансите очаква до края на годината бюджетното салдо да достигне планирания дефицит от 2.5% от БВП.

  Прогнозираното разширяване на дефицита през септември се дължи на планирани значителни по размер плащания в месеца, допълват от ведомството. Те включват лихвени плащания по държавния дълг (над 0.3 млрд. лв.), изплатена държавна помощ по схема "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействиe на руската агресия срещу Украйна" и други плащания към селскостопанските производители (близо 0.3 млрд. лв.).

   Разходите, които включват и вноската в бюджета на ЕС, са 48.4 млрд. лв. (65.4% от годишния разчет) и нарастват с 10 на сто спрямо същия период на предходната година. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал, капиталовите разходи и други, посочват от министерството.

    Изпратените в петък вечер данни за реалното изпълнение на бюджета за август сочат, че прогнозираният месец преди това дефицит се свива почти двойно до 51.9 млн. лв.

Тагове : лихви , дълг , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha