Понеделник, 4 Декември 2023

РИОСВ с предписания за почистване на замърсени терени в Русе

РИОСВ с  предписания за почистване на замърсени терени в Русе
Публикация   17:58     02 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     240

   Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе дадоха предписания на Община Русе и на дружество, собственик на съседен имот, за почистване на замърсени с отпадъци площи. Проверката е осъществена в края на миналата седмица, в присъствието на собствениците на имотите, съобщи директорът на РИОСВ Цонка Христова. 

   Замърсените площи и нерегламентирано третиране на отпадъци са установени при извънредни проверки през втората половина на миналия месец, свързани с неприятни миризми в кварталите "Здравец-Изток", "Възраждане" и централните части на града.

   При обход в кварталите "Тракция" и "Пухлево дере" в Източна промишлена зона са констатирани много тлеещи огнища и замърсени с битови отпадъци терени на приблизителна площ около 100 квадратни метра. При извънредните обходи дежурните екипи на РИОСВ са се натъкнали на множество огнища на изгаряне на отпадъци и жп траверси, установени в Източна промишлена зона и Индустриален парк - Русе.

   "Изгaрянето на отпадъци представлява нарушение на Закона за управление на отпадъците, но води и до влошаване на качеството на атмосферния въздух в Русе", обяснява Христова.

   От екоинспекцията информират, че в три последователни дни - от 29 септември до вчера, автоматичната измервателна станция "Възраждане" е регистрирала превишения на нормите на фини прахови частици от 10 микрона в Русе. 
Оттам обясняват, че общо през миналия месец са регистрирани четири превишения на фини прахови частици от 10 микрона в града, дължащи се на сухото време, запрашеността на пътните артерии, горивни процеси на територията на Румъния и данните за локални огнища в околностите на Русе.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още