Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата,, намира все по-голяма обществена подкрепа

Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата,, намира все по-голяма обществена подкрепа
Публикация   08:24     01 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     989

Представители на училищните обществени съвети се обединиха около необходимостта Заедно да се противопоставят категорично срещу опасната пандемия

  Инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" срещна сериозна подкрепа от още една обществена форма - училищните обществени съвети.

  Със съдействието на Регионалния училищен инспекторат в петък в аулата на Гимназията с преподаване на анлийски език "Гео Милев" се събраха представители на 30 от общо 42 обществени съвета на основни училища и гимназии.

  Началникът на РУО д-р Росица Георгиева като част от инициативата очерта пред присъстващите родители сериозния проблем, провокирал нейното създаване.

  По-обширно говори журналистът Румен Николаев като неин идеен инициатор. Целта на всички участващи в инициативата институции и организации е да се обединят усилията за успешна превенция на подрастващите, а не самостоятелно отчитане на някакви резултати, които често и не кореспондират с действителността.

   Акцентът бе поставен върху самоорганизирането на ниво училище на различни инициативи по темата, активирани от родители и ученици във всяко едно училище, а не само участие в по-големи събития. Николаев подчерта темата, превенцията и борбата с дрогата да бъдат постоянно предизвикателство пред цялото общество, тъй като става въпрос освен за личен, така също и за обществен проблем, цената на който плащаме всички.

  Нито само учители, нито само родители, нито полиция и другите органи и институции могат да се преборят с тази опасна пандемия, която стига до все по-малки възрастови групи.

  Аспекти от участието на своите структури представиха Антоанета Ябанозова- директор на БЧК- Русе и представител на ОДМВР Русе.

   Последва активен разговор, в който родителите все по-конкретно поставиха проблеми, свързани с опазването на учениците от ширещите се дилъри на дрога около учебните заведения, около начина на представяне на необходимата информация на децата в подходящата възраст.

  Обмисля се и създаването на обща структура на училищните обществени съвети, където да се поставят и обсъждат общите проблеми, които стоят пред родители и учители.

  Представена бе целта и съдържанието на раздаваните на родителските срещи флаери, чрез които се представя същността на Инициативата, както и определени симптоми, които да покажат на родителите, че децата им може да имат евентуално проблем с вземане на наркотични вещества.

  Участниците в срещата изразиха задоволство от срещата и и я намериха своевременна и необходима.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha