Мобилна станция извършва извънредни измервания в Русе

Мобилна станция извършва извънредни измервания в Русе
Публикация   03 Окт, 2023   /     akcent.bg   /     311

Извънредното измерване е по повод множеството сигнали от района на Русенски университет „Ангел Кънчев“

   Мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) започна извънредно измерване на качеството на атмосферния въздух в Русе. Станцията ще извършва контрол в рамките на три денонощия, като ще измерва концентрациите на атмосферните замърсители фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, включително и органичните бензен, толуен, ксилен, както и метеорологичните показатели –скорост и посока на вятъра, температура, атмосферно налягане и др.

   За допълнително изследване в ИАОС ще бъдат изпратени филтрите, с които се установяват концентрациите на фините прахови частици. Те ще бъдат изследвани и по газ-хроматографски метод, като целта е да се установи наличие на бензопирен и нафтален.

   Извънредното измерване е по повод множеството сигнали от района на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Екоинспекцията изказва благодарност на ръководството на висшето учебно заведение за осигурената техническа възможност и заплащане на разходите по електрозахранването на станцията.

    Резултатите от измерванията ще станат ясни до седмица.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha