Понеделник, 4 Декември 2023

Кои са най-големите производители на петрол в света?

Кои са най-големите производители на петрол в света?
Публикация   07:47     01 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     586

   През 2022 г. цените на петрола преминаха прага от 100 долара за барел, достигайки осемгодишен връх, на фона на година на сътресения на енергийните пазари след руската инвазия в Украйна.

   Петролните компании удвоиха печалбите си и икономиките на най-големите производители на петрол в света получиха сериозен тласък.

   Но кои държави са отговорни за по-голямата част от световните доставки на петрол? Използвайки данни от Статистическия преглед на световната енергетика от Енергийния институт, от сайта VisualCapitalist.com са създали инфографика на най-големите производители на петрол в света.

   САЩ са най-големият производител на петрол в света от 2018 г. насам и са продължили господството си през 2022 г., произвеждайки близо 18 милиона барела на ден. Това е представлявало близо една пета от световните доставки на петрол.

   Почти три четвърти от производството на петрол в страната е съсредоточено в пет щата: Тексас, Ню Мексико, Северна Дакота, Аляска и Колорадо.

   На втора позиция се нарежда Саудитска Арабия с 12 млн. барела на ден, което се равнява 13% от глобалните доставки.

  Трета е Русия с 11 млн. барела на ден за 2022 г.

  Заедно с нареждащите се на 4-та и 5-та позиция Канада (5,6 млн. барела) и Ирак (4,5 млн. барела), тези страни отговарят за повече от половината от световните доставки на петрол.

   Топ 10 допълват Китай (4,1 млн. барела), Обединените арабски емирства (4 млн. барела), Иран (3,8 мн. барела), Бразилия (3,1 млн. барела), Кувейт (3 млн. барела) и Мексико (1,9 млн. барела).

  Трябва да се отбележи, че всички 10 петролни гиганта са увеличили производството си между 2021–2022 г., като в резултат на това световното производство е нараснало с 4,2% на годишна база.

   Близкият изток представлява една трета от световното производство на петрол, а Северна Америка представлява почти още една трета от добива. Близкият изток имал производство от  близо 31 млн. барела на ден през 2022 г., а Северна Америка – 25 млн. барела на ден.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha