Събота, 9 Декември 2023

Отбелязваме международния ден на възрастните хора

Отбелязваме международния ден на възрастните хора

   1 октомври се отбелязва като международен ден на възрастните хора. Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.

   В България бабите и дядовците наброяват 2 милиона и 200 хиляди души. Във връзка с празника на пенсионерите в страната ще се проведат различни инициативи в пенсионерските клубове.

    Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 – 2030 г.)
Специален акцент върху посрещането на демографските предизвикателства от застаряване на населението е поставен и чрез Националната стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2019 – 2030 г.). Стратегическа цел е създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в
икономическия и социален живот на обществото, която ще бъде постигната чрез изпълнението на следните приоритети до 2030 г.:
• Приоритет 1: Насърчаване на активния живот на възраст- ните хора в сферата на заетостта;
• Приоритет 2: Насърчаване на активния живот на възрастните хора в сферата на участието в обществото;
• Приоритет 3: Насърчаване на активния живот на възрастните хора в сферата на самостоятелния живот;
• Приоритет 4: Създаване на капацитет и благоприятна среда за активен живот на възрастните хора на национално и на регионално
ниво

Тагове : ден , хора ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha