Неделя, 28 Април 2024

Жена в тежко състояние беше транспортирана с военния Спартан от Русе до София

   Жена  в тежко състояние беше транспортирана с военния Спартан от Русе до София
Публикация   07:09     28 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     387

    С военния самолет Спартан днес беше транспортирана пациентка с голям мозъчен кръвоизлив от Русе до София.

    60-годишната жена постъпва по спешност в русенската болница "Медика" в кома, вечерта на 26 септември, докарана от екип на ЦСМП.

   В спешен порядък е назначен и извършен скенер с контраст и ангиография, чрез които се установява голям мозъчен кръвоизлив, причинен от разкъсана мозъчна аневризма.

   Проведена е незабавна консултация със специалисти от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" – София и е дадена препоръка за провеждане на ендоваскуларно лечение, последвано от хирургична евакуация на хематома.

   Поради тежкото състояние на пациентката и невъзможността да бъде транспортирана с реанимобил е взето решение за извършване на въздушен транспорт от УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" до УМБАЛ "Св. Иван Рилски“"– София.

   В следствие на бързата и адекватна реакция на Здравното министерство и Министерството на отбраната, както и на ръководството на летище Русе, пациентката беше транспортирана с екип и оборудване от русенската болница. Екипът се състои от лекар-реаниматор и медицинска сестра, преминали курс за оказване на спешна медицинска помощ по въздух, който беше организиран за целите на ХЕМС в София.

   Създалата се ситуация е крачка към изграждане на все по-достъпна мрежа в здравеопазването, подсигуряваща шанс за живот на пациенти, нуждаещи се от въздушен транспорт, без значение в коя точка на България се намират.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha