Явор Куюмджиев: България няма резерви, с които да повлияе на пазара на горива

Явор Куюмджиев: България няма резерви, с които да повлияе на пазара на горива
Публикация   27 Септ, 2023   /     akcent.bg   /     679

   Предупреждения за цена на бензина над 4 лв. и високи сметки за ток. Ще избухне ли нова енергийната бомба? 

   "Цената на неруския петрол на световните пазари гони 100 долара за барел. Цената, по която европейските страни по решение на ЕК, купуват петрол, има таван 60 долара за барел. Когато суровината струва с 40% повече, колко ще струва бензинът и дизелът, след като се преработи петрол от 100 долара? Елементарно. Цената от 2,60 лв. за литър бензин/дизел ще стане около 4 лв. В съседните държави цената е толкова", коментира експертът Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

   Той изтъкна още фактори, които оказват влияние, като например оскъпяване на транспорта заради количеството.  Куюмджиев каза дали може нашата рафинерия да работи с неруски петрол.

   "Надявам се да останат хора, които знаят какво правят. Има идея да се назначи особен управител на дружеството. Управлението на подобна инсталация е изключително сложно. Изисква се екип от хора, които да осигурят най-малко ритмичност на доставките. Това е сложен баланс на ресурси и хора. Има рискове", обясни енергийният експерт. 

   По думите му за един месец мениджмънтът на рафинерията трябва да прекрати договори за доставка на руски петрол.

   "Горива ще има. Много отдавна други рафинерии в околностите, чак до Австрия, дебнат и чакат нашата рафинерия да се срути, за да вземат нейния пазарен дял. Огромна е разликата дали ще си правите горивата или ще ги внасяте. Нашата държава няма резерви, с които да повлияе на пазара", подчерта Куюмджиев.

   Според експерта днешната цена на електричеството на свободния пазар, на който от 1 януари ЕРП-тата трябва да започнат да купуват електроенергия, е 218 лв. за мегаватчас, или близо 22 стотинки за киловатчас.

"Регулираната цена, по която ЕРП-тата трябва да ни продават, е 14 стотинки за киловатчас.  В днешния ден разликата е 8 стотинки. Кой ще компенсира тези 8 стотинки на ЕРП-тата?", попита гостът.

   Куюмджиев коментира и проблема с либерализацията. "Проблемът е, че доходите са ниски. Когато средната заплата ти е 2000 лв., има огромно значение дали ще плащаш 50 или 100 лв. България към момента е с третата най-ниска цена за бита в целия ЕС. Развитите пазари ще доведат до нормализиране на ситуацията, но липсата на перспектива затруднява гражданите. Ние сме част от общата европейска структура", обясни Явор Куюмджиев.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha