Четвъртък, 9 Май 2024

Над 70 соц. автомобила разкрива ретро сбирката и едно скъпо хоби на лекарите Гечеви от Павел Баня

Над 70 соц. автомобила разкрива ретро сбирката и едно скъпо хоби на лекарите Гечеви от Павел Баня
Публикация   06:46     27 Септ, 2023 /     Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     760

Повечето коли са с регистрации, дават се за сватби и абитуреинтски балове

   Ретро сбирка с над 70 соцавтомобила съществува в Павел баня, като малко хора знаят този интересен факт и ако някой все пак знае, то това се ограничава до видимите около 10 коли пред сградата на Клиника Гечеви.

   За да добие човек по-ясна представа за какво става въпрос е необходимо само да се каже, че в ретропарадите в различните градове в страната броят на колите- участници най- често е около 50.

  Първият автомобил е закупен преди 8 години от с. Саранци, Софийско, разказва младият д-р Стоимен Гечев, който в момента е на Христова възраст.

 Тогава нямаше такава мода по ретро колите. Бяхме заедно с баща ми, д-р  Йордан Гечев,  видяхме тази Шкода 100 и веднага решихме да я вземем, да я спасим.

  Оттогава се запали тази страст. Всъщност аз я прибрах и пътуването за мен беше много вълнуващо. Нямах представа, че колата е с три скорости, че воланът имаше огромен луфт, спомня си д-р Гечев.

  

  Като вляза в такава кола, идва миризма от детството, на бензин, на нафта, на изгорели масла...

  Както казва баща ми, всяка една кола си има собствена миризма- москвича- на москвич, жигулито- на жигули и т.н.

   И така бавно, постепенно, след 2-3 години вече станахме колекционери...

   Появиха се и сайтове за стари автомобили.

  Сега ретро музеят Гечеви има над 70 коли, като половината са в движение, другата половина- в процес на реставрация. Много малка част е предвидена за части.

  Важно е да се отбележи, че всичките автомобили са с редовни документи. 

Около 30 автомобила може веднага да тръгнат да пътуват, след като им се плати данъка и застраховката.

   Ретро сбирката има и собствена фейсбук страница.

Тя всъщност е направена с цел колите да може да се ползват, да се разхождат, за да не губят от състоянието си  за движение. Вземат ги за сватби, предимно в Старозагорска област. Както и за балове.

  Автомобил от ретро колите на Гечеви е гастролирала и в Русе. Става въпрос за Варшава комби и Москвич Иж. От Павел баня до Русе пътят е изминат за 6 часа, с почивки и загрявания на двигателя, разбира се.

  С ръководството на Община Павел баня  е разговаряно и има идея чрез публично -частно партньорство да се се съберат всичките ретро автомобили на едно място и да може гостите на града да им се радват. В момента се водят преговори за определяне на терен, където колите да бъдат показвани. Още повече, че подбалканският път минава  само на 4 километра.

     Идеята е да се правят малки преходи с тези автомобили

  Със служебен шофьор да се отиде до някоя от близките туристически атракции в района.

     Защо се събират само социалистически возила?

 Според младия д-р Гечев колите от времето на соца у нас носят спомени у почти всички българи. Когато ходим с тях по паради, всеки казва нещо като “Това ми беше първата кола” или “Тази кола взехме заедно с жената след сватбата”... Всъщност- това са българските коли от преди 30 години, спомен с които има всяко дете и  младеж.

   Своеобразна гордост сред впечатляващата с мащабите си и с марките колекция са Волга М 21, Варшава комби, Волга М 24, Вартбург 311 /1955 г/ и Трабант 601, като последните две коли са едни от първите в България.

       Реставрирането на един автомобил

  Възстановването на всеки един автомобил реално изисква време от 2-3 години. Все по-рядко се намират  майстори с умения от едно време- тенекеджии, монтьори, за които ремонтът се извършва с ръце, без компютър.

Всяка една кола от сбирката на Гечеви буквално обикаля всичките села в региона- единият реставрира тапицерията, другият - двигателят, трети- кръпки по ламарините.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha