Кабинетът ще озаптява цените със закон за търговията с агропродукти

Кабинетът ще озаптява цените със закон за търговията с агропродукти
Публикация   12:38     24 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     335

Само ограничаването на вноса няма да реши проблема с инфлацията, призна земеделският министър Кирил Вътев

   Не може да има толкова бърз ефект върху инфлацията при храните само от ограниченията на вноса от Украйна. Трябва много по-сериозни мерки да се вземат. И целият Министерски съвет в момента усилено работи това да се промени. Може да се направи това, което е направено във всички страни около нас - да се приеме закон за търговията с аграрни продукти. Липсва и закон за кооперативите, те са свързани. 

   Това обяви в ефира на Нова тв земеделският министър Кирил Вътев. Според Кътев много от проблемите в сектора нямат бързо решение, защото са трупани с години. 

   От изказването на министъра не стана ясно какво точно ще регламентира евентуален нов закон за търговия с аграрни продукти, но въпросът бе повдигна в контекста на големите надценки по пътя на храните до крайния потребител. “Още при встъпването ни в длъжност правихме проучване при млечните продукти и установихме, че основната надценка е при търговеца на дребно. Стига се до 70%”, коментира министъра. Липсата на кооперативи пък според него прави целия сектор разпокъсан. Според земеделският министър не е адекватен и моделът, по който се подпомагат само стопанства над определен размер и така парите не стигат до най-нуждаещите се. 

                   СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ

   Вътев призна, че при отворени икономики е трудно да се намират лесни решения, като даде за пример вноса на сухо мляко и мед. “Твърди се, че имаме проблем със сухото мляко от Украйно, но внасяме най-много сухо мляко от Германия. По същия начин с меда - внасяме най-много мед от Полша, възможно е да е украински, и от Гърция - вероятно китайски. Винаги украински стоки могат да попаднат в друга европейска страна и да влязат у нас като вътрешнообщностна доставка, Украйна не произвежда стоки от две години”, каза Вътев. Според него Европа като цяло трябва да преосмисли високите екоизисквания, които влияят на цените и чието отсъствие при Украйна дава добър резултат.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha