Понеделник, 4 Декември 2023

Русенският митрополит Наум призова Софийският митрополит да разпореди Руската църква незабавно да бъде отворена

  Русенският митрополит Наум призова Софийският митрополит да разпореди Руската църква  незабавно да бъде отворена
Публикация   08:45     24 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     580

Храмът е българска собственост и Русия не може да я заключва

   Руската църква "Св.Николай" е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на руската православна църква. Това обяви бившият главен секретар на Светия Синод, а понастоящем Русенски митрополит Наум.

   В обстойно изявление във "Фейсбук" митрополит Наум обяснява историята на храма и призовава:

   "Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него".

   Както е известно, след експулсирането от страната тримата руски свещеници, обвинени в шпионаж в полза на Русия, руската църква в София осъмна заключена. А говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви: "Тази стара руска църква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили заедно, сега ще бъде затворена".

   Днес пък от руското посолство в София обявиха, че "Решението за бъдещата съдба на храма ще бъде взето от Руската православна църква".

   Изявлението на митрополит Наум е контрапункт на руските действия по случая и хвърля ясна светлина върху това, че храмът всъщност е изцяло българска собственост и че отстраняването на бългаски свещеници от него в последните години е абсурдно. Предлагаме ви цялото изявление на Русенския митрополит (някои пасажи са подчертаи от редакцията):

   "Храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”.

Осветен е на 11 ноември 1914 г. от нашия приснопаметен предшественик и тогавашен председателстващ Св. Синод в София Доростолски и Червенски митрополит Василий (1847-1927), като в богослужението не са участвали руски архиереи, заради схизмата в която БПЦ се е намирала. Припомняме, че руски архиереи не са участвали и в освещаването на храм-паметника в с. Шипка през 1902 г. по същите причини.

   След 1917 г. храм „Св. Николай” е обслужвал богослужебните нужди на руската емиграция в София, начело с архиеп. Серафим Соболев, а от 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна го предава на Българската православна църква, под омофора на Софийския митрополит.

   През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия, а в него през следващите години са назначавани различни български свещенослужители-ефимерии, а заедно с тях са служили и руски духовници-белоемигранти, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.

   Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква.

   Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

   През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи, а през 1981 г. по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава, е позлатен и интериорът на храма.

   През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен.

   Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него."

 Коментари

  •     Читател 

    Митрополити стотици в България,дал Господ.Митрополит Наум,идва ли Ви на ум,че трябва да проучите в детайли,коя собственост е руската църква,да проучите какво е общественото настроение във връзка с този казус и тогава си изразявате мнението, което е с политически привкус,нямащо нищо общо с духовни Ви проповеди.

Коментирай

   captcha