Понеделник, 4 Декември 2023

Тодор Кантарджиев: Новият вариант на ковид "Пирола" често причинява възпаление на очите

Тодор Кантарджиев: Новият вариант на ковид
Публикация   08:11     24 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     445

Новият вариант на ковид "Пирола" често причинява възпаление на очите. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" проф. Тодор Кантарджиев.

   "Възпалението на очите най-често засяга децата. 25% от подрастващите имат такова възпаление при новия вариант на ковид", съобщи вирусологът.

Експертът обясни, че сегашният ковид е сезонна вирусна инфекция.

   "Това, което до известна степен смущава световната здравна общественост, е възникването на нов вариант на ковид BA2.86 или така наречената "Пирола".Този вариант има 35 мутации в белтъка на шипа, което е една рядкост. Това означава, че на новият вариант три пъти по-слабо му действат имунните серуми", каза Кантарджиев.

  "Пирола" се разпространява по-трудно, но вече е засечена в повече от десет страни, включително в Гърция, Франция, Великобритания, САЩ.

   Проф. Тодор Кантарджиев препоръча да се проветряват често помещенията, по възможност обществени събития да се организират навън, хигиената да бъде на високо ниво и ако има много хора да си слагаме маски.

  Професорът предупреди, че бързите антигенни тестове в първите дни на инфекцията не доказват коронавируса.

    "Това до голяма степен се дължи на мутациите в новия вариант на вируса".

Проф. Кантарджиев препоръча да се направи бустерна доза на вече ваксинираните, а тези, които не са се ваксинирали - да го направят.

   "Най-важното за хората е, че тези които са преболедували ХВВ, те са защитени от новия вариант", каза вирусологът.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha