Вторник, 14 Май 2024

Русе отбеляза 115 години от обявяването на Независимостта на България

Русе отбеляза 115 години от обявяването на Независимостта на България
Публикация   12:21     22 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     339

 

   „На днешния ден българите се опълчват на Великите сили и отхвърлят зависимостта от Османската империя. Горди сме с този исторически акт и твърдия характер на държавниците ни по онова време. Нека днес да се преклоним пред тези, за които България бе свята - бащите на нашата изстрадана независимост. Нека е свята паметта за тяхната доблест и ни дава ориентир в моменти на предизвикателства и трудности.“         

          С тези думи се обърна кметът Пенчо Милков към гражданите и официалните гости на тържествената церемония по случай Деня на Независимостта на България.

          Слово за празника произнесоха още областният управител Данаил Ковачев и председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев. Сред официалните гости бяха кметът на Община Гюргево Адриан Ангелеску и неговият заместник Мариян Дамян, зам.-председателят на Окръжен съвет Гюргево Кристиан Анкулеску, народни представители от 19 МИР, ректорът на Русенския университет чл. кор. проф. дтн Христо Белоев и др.

          Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Деня на Независимостта на България отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, викарният епископ на Русенска митрополия Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий и свещеници от Русенска Света Митрополия.

          Пред Паметника на свободата бяха строени почетен караул и доброволци от Младежкия гвардейски отряд, а за празничната атмосфера се погрижиха музикантите от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, под чийто съпровод събралите се родолюбци поднесоха венци и цветя.

          По повод празника от 10:30 ч. на централния площад Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ – Русе представи изложба „Пътят на Независимостта“. След приключване на тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя от 12 часа на площада пред сградата на Общината се проведе празнична хоротека с участието на танцова задруга „Жълтица“ с ръководител Анета Иванова, народен хор към ДЮФА „Зорница“ с диригент Светлана Недкова-Петрова при ОбДЦКИ и гайдарски състав при НЧ „Стефан Караджа 2018“ – Русе.

          От 17 часа пред хотел „Дунав Плаза“  официално бе открит и „Десант на книгата“, който ще се проведе за трета поредна година и русенци ще имат възможността да се запознаят с творчеството на повече от 20 български писатели, издателства и литературни клубове от цялата страна. Събитието ще продължи три дни и всеки посетител ще има възможност да закупи своята любима книга или да открие ново литературно съкровище.

          От 19 часа пред Доходното здание  се състоя и празничният концерт на Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha