Вторник, 14 Май 2024

Едрият бизнес ще обявява колко са спечелили

Едрият бизнес ще обявява колко са спечелили
Публикация   09:00     23 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     512

   България вкарва в законодателството си още една евродиректива, с която ЕС се надява да събере допълнително между 50 и 70 млрд. евро годишно от данъци

   Големите компании, които имат международни собственици, ще обявяват какви приходи и печалби имат. Това предвиждат промени в Закона за счетоводството, публикувани за обществено обсъждане. Те се правят заради евродиректива, която и България трябва да приложи. Така мултинационалните компании, както и техни дъщерни предприятия, които се контролират от тях, ще публикуват информация за платения от тях подоходен и корпоративен данък. Изискването важи за фирми, които имат над 1,5 млрд. лв. годишни приходи, и влиза в сила от 1 януари 2025 г.

   Ако фирмена  група осъществява дейност в ЕС само чрез дъщерни предприятия и клонове, те ще обявяват декларацията на корпорацията майка, а ако такава няма, ще трябва да публикуват цялата информация, с която разполагат.  Корпорациите ще плащат данъци в държавата,  в която са реализирани печалбите.

   Експертите на финансовото министерство смятат, че прозрачността на бизнеса на големите фирми ще се отрази благоприятно на пазара, на който работят, ще има равностойни гаранции за защита на инвеститорите, кредиторите и всички заинтересовани лица. “Обществото ще става по-ангажирано, работниците и служителите - по-добре осведомени, а инвеститорите - по-малко склонни да избягват облагане с данъци и прехвърляне на печалби“”, пише в мотивите към промените в закона.

Тагове : бизнес , печалба ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha