Понеделник, 4 Декември 2023

Любомир Каримански: Изоставаме в класацията за икономическа свобода

Любомир Каримански: Изоставаме в класацията за икономическа свобода
Публикация   08:49     23 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     418

   България изостава в класацията за икономическа свобода, защото нямаме устойчивост и предвидимост. Това каза пред bTV икономистът и бивш депутат от „Има такъв народ“ Любомир Каримански.

   Икономическата свобода в България продължава да намалява, като страната се класира на 43-та позиция спрямо 165 други държави и територии, показва последното изследване на канадския институт „Фрейзър”. За последното издание на класацията са ползвани данни за 2021 г., а български партньор е Институтът за пазарна икономика (ИПИ). От изследването става ясно, че назад ни дърпа съдебната система.

   Каримански напомни, че под „икономическа свобода“ се разбира гарантиранетo на свобода на всеки гражданин да извършва дейност, свързана с предприемачество – да не му пречат държавата и системата на правосъдие.

   „В България най-тягостното нещо, че сме на водещо място от гледна точка на данъчното законодателство, но теглото на съдебната система е много по-сериозно и ни дърпа назад“, коментира икономистът.

   По думите му през последните години се правят по-некачествени закони, а прилагането има е двойно по-зле.

   „Това ни дърпа надолу – компаниите и всички инвеститори, които искат да дойдат в България, имат нужда от предвидимост и устойчивост“, смята икономистът.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha