Около 100 млн. лева са загубите за транспортния бранш у нас на година от неприемането на България в Шенген

Около 100 млн. лева са загубите за транспортния бранш у нас на година от неприемането на България в Шенген
Публикация   08:11     22 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     497

България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген, заявиха евродепутатите Илхан Кючюк и Влад Ботош

    България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген. Това заявиха евродепутатът Илхан Кючюк и румънският му колега Влад Ботош по време на конференцията "Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния", организирана в Русе. 

   "Това е поредна инициатива, определяна като изключително важна, защото темата Шенген, освен национален и европейски характер, има и регионален - особено за градове като Гюргево и Русе", каза Кючюк, който е организатор на форума. 

  По думите му е важно да бъде потвърдена позицията, че е крайно наложително двете съседни държави да бъдат част от Шенгенското пространство.

    "Много пъти е имало опит България и Румъния да бъдат разделени. В крайна сметка двете държави влязоха заедно в Европейския съюз. Смятам, че разделянето не би било от полза за нито една от страните. Отделно, ние се намираме в географската периферия на Европейския съюз. Абсолютно наложително е да бъдат предприети действия, които да направят така, че двете страни да влязат заедно в Шенген. Това ще има огромна помощ за бизнеса, за гражданите. Имаше подобна дискусия, когато трябваше да се реши какъв да бъде подходът спрямо Канада. Видя се, че отново общият подход на двете държави - с единомислие, с единодействие, както на дипломациите, така и на политическите ръководства, направиха така, че днес Румъния и България да са част от общия пакет и гражданите на двете страни пътуват свободно, безвизово, до Канада", каза Кючюк. 

   По думите му България трябва да приеме законодателство, което безспорно ще даде увереност на страна като Нидерландия, че процесите, които са тръгнали у нас - борбата срещу корупцията и срещу организираната престъпност, ще бъде последователна политика на нашето правителство. 

"От друга страна ние трябва да намерим най-правилния начин да привлечем Австрия към нас. Десет години в тази страна се говореше, че стените пазят и че единственият начин да бъдат запазени австрийските интереси, австрийските граждани и бизнесът, е чрез изграждане на стени. Смятам, че точно обратното трябва да се говори - че мостовете изграждат доверие, добросъседство, приятелство, че мостовете подпомагат бизнеса и хората да се разбират по-добре и да работят заедно", каза Кючюк, който е член на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент. 

   По думите му България се справя добре с мигрантската криза.  

   Кючюк съобщи, че според данни на "Гранична полиция" от януари до края на август тази година има 131 000 опита за нелегално пресичане на българската граница. "За същия период през 2022 година данните показват нещо съвсем различно, а именно 50 процента са били по-малко опитите за нелегално пресичане. Затова казвам, че ние се справяме добре с охраната на българската граница, която е европейска граница. Имаме своите проблеми, защото натискът е огромен, но агенциите, които са ангажирани в охраната на границата, имат също своята роля", каза Кючюк. 

   По думите му ние сме също толкова граждани на Европейския съюз, колкото и всички останали граждани на Съюза. 

   Според него идеята за т.нар. мини Шенген между България и Румъния няма да работи, защото той не решава нито един от проблемите. 

   "Ако, да кажем, че тировете ще преминават свободно през българо-румънската граница, те отново ще бъдат проверявани на границата с Унгария. Необходима е дипломация и със сигурност политически действия. Призовавам българското правителство да бъде активно - не само по официалните дипломатически и политически канали, а да потърси разговор с опозицията, да потърси разговор с обществеността, да потърси разговор с бизнеса. И тук имаме огромна роля всички - да се възползваме от политическата стабилност, с която разполага сега страната ни, и да направим всичко възможно този приоритет да се превърне в реална заложена цел с конкретни резултати", заяви българският евродепутат. 

    Влад Ботош, който е заместник-председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, заяви, че България и Румъния трябва да са в Шенген. "Нашето място е там, защото ние изпълнихме всички условия. Пристигам от Румъния и се забавих на границата заради огромните опашки от превозни средства. Това не може да продължава по този начин. Трябва да бъдат направени всички усилия да бъдат убедени двете правителства на Нидерландия и Австрия за влизането на нашите държави в Шенген. Имаме уникална възможност през тази година да реализираме тази цел. Ако това не се случи, ще бъде много трудно през идната година. Успехът може да дойде само с единодействие, единомислие. Призовавам правителствата и президентите на двете държави да работят активно за реализирането на тази цел - да има еднакви действия, които да доведат до така желания резултат от гражданите на двете страни", каза Ботош. 

    По думите му България и Румъния се ползват от пълната подкрепа на европейските институции. "В момента е време Европейският съвет да се раздвижи - затова българските и румънските власти трябва да бъдат изключително активни", каза Ботош. 

   Посланикът на България в Румъния Радко Влайков заяви, че за него е необяснимо и несправедливо, че двете държави не са в Шенген. "Забавянето на приемането на двете държави би довело до разочарование в обществото. Това налива вода в мелницата на антиевропейските сили в нашите две страни. Следващите дни са решаващи за приемането ни в Шенген", каза Влайков. 

  По думите му инициативата на Илхан Кючюк се вписва в цялостните усилия на държавата да може различните нива на политическата власт и представителства в двете страни да обединят усилията си в най-решителния момент и да могат да се постигнат положителни и за двете страни резултати. 

   Бръндуша Предеску - посланик на Румъния в България, заяви, че двамата с посланик Радко Влайков са тандем и това демонстрира нивото на двустранните отношения. Румъния и България имат стратегическо партньорство. По думите на Предеску трябва да използваме повече инструментите, които ни предлага Европейският съюз, за да постигнем целта си. 

   Халил Летифов - председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения, говори за ефекта върху транспортния сектор заради бариерите по границите. "Двете държави търпят загуби, но такива търпи и цяла Европа", каза Летифов. Той съобщи, че според изчисления на Съюза на международните превозвачи у нас около 100 млн. лева са загубите на година за транспортния бранш заради това, че България не е в Шенген. Забавянето по границите, а също и замърсяването на въздуха от работата на камионите на място, докато чакат да преминат граничните пунктове, също са част от щетите за двете държави. 

   Гергана Паси - президент на "ПанЕвропа" и модератор на дискусията, каза, че двете държави винаги са печелили, когато са били заедно. 

   Илхан Кючюк съобщи, че утре ще има огледална конференция в Гюргево. "Изпращаме абсолютно същото послание, че двете държави не трябва да бъдат разделяни. Стратегическата цел - влизането в Шенген, ще бъде последвана. Ние подпомагаме усилията на държавата. Тези усилия трябва да бъдат насочени в няколко измерения - на ниво политическа подготовка, на ниво дипломатическа подготовка, но има огромна роля и това какво правят бизнесът и академичните среди. Ние трябва да направим всичко възможно да комуникираме с тези две скептични държави, за да ги убедим в правотата на нашата позиция", заяви Кючюк.

   Сред участниците в конференцията бяха заместник-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова, български и румънски депутати, активисти на ДПС в региона, както и представители на бизнеса. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още