Четвъртък, 9 Май 2024

Протестиращите земеделци дават срок до 15 ч., за да бъдат изпълнени исканията им

Протестиращите земеделци дават срок до 15 ч., за да бъдат изпълнени исканията им
Публикация   09:35     19 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     330

   Протестиращите земеделски производители дават срок до 15:00 часа, за да бъдат изпълнени исканията им. В противен случай ще блокират центъра на София с тежка техника във вечерните часове, а не от сутринта.

   Това обявиха от инициативния комитет на протестиращите. 

   Няма вече затворени от протестиращи пътни артерии в страната, съобщават МВР. В Русе е възстановено движението по Дунав мост. Без затруднения се преминава и в Старозагорско между пътния възел "Ягода" и Казанлък, както и при пътния възел "Петолъчката".

   Но: "Ако имаме някакви проблеми по пътя и започнат някакви безпричинни заяждания с колеги за трактори и така нататък, затваряме наново и това е", каза един от организаторите на протеста на "Петолъчката" - Георги Радев.

Земеделците на протест: Тревогата е отношението на управляващите към сектора, за всичко - за месо, за мляко

Протестиращите земеделски производители може и да не блокират центъра на София, ако правителството изпълни исканията им в срок до 15:00 часа следобед.

   Тази заявка дадоха Илия Проданов и Симеон Караколев от инициативния комитет на протеста. По думите им през деня няма да има тежка техника на жълтите павета заради протеста на синдикатите, който започва на обяд.

   Симеон Караколев от Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите: "Ще очакваме наистина премиерът академик Денков да излезе с евентуално удовлетворяване на нашите искания".

   Земеделските производители ще съгласуват протестните си действия в Столичната община утре сутринта, а ако не бъдат изпълнени исканията им, блокада на жълтите павета ще има най-рано във вторник вечерта.

   От инициативния комитет заявиха, че исканията са на целия бранш, а не само на зърнопроизводителите.  

   Протестиращите земеделци настояват да бъде спрян вносът от Украйна не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед.

   Искат също до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените разходи заради войната в Украйна и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чийто площи са пропаднали напълно.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha