Вторник, 21 Май 2024

Индия официално смени името си

Индия официално смени името си
Публикация   09:27     19 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     358

Бхарат е думата на хинди, за разлика от Индия, което име е наложено от англичаните, след колонизирането на земите

   От понеделник, 18 септември, Индия променя официално името си на Бхарат. По същия начин, по който Холандия вече е Нидерландия, сега и Индия стана Бхарат (Барат) след специална парламентарна сесия. Смяната на името става в първия работен ден след като министър-председателят Моди /на снимката/ навърши 73 г.

   Правителството на премиера Нарендра Моди вече използва името по време на домакинството си на срещата на върха на Г-20, за да започне да свиква света с името на страната. Според местните политици, то всъщност не е ново.  

   Бхарат е думата на хинди, за разлика от Индия, което име е наложено от англичаните, след колонизирането на земите. Мярката със смяната на името беше обавена през август, заедно с друга поредица от закони, предложени от индийското правителство с цел замяна на съдебната система от британския колониален период и по-специално Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона от 1872 г. Конституцията на страната вече призна Бхарат като официално име на държавата. Колониалната история на Индия продължава да бъде чувствителен въпрос за много индийци, най-вече за националистите, които настояват Великобритания да се извини за своите ексцесии.

   Британците са държали в подчинение страната за около 200 години, докато под ръководството на Ганди, тя не получава независимост през 1947 г. Бхарат/Индия следва стъпките на други страни като Турция, която поиска от международната общност да промени топонимията си на „Türkiye“ вместо Turkey (пуйка в превод от английски).  Бхарат/Индия е федерална република, състояща се от 28 щата и осем съюзни територии със система на парламентарна демокрация. Населението й надхвърля 1,4 милиарда жители, а икономиката й е най-голямата в света, като изнася почти 20% от продукцията си.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha