Искрен Веселинов е кандидатът за кмет на ВМРО в Русе

Искрен Веселинов е кандидатът за кмет на ВМРО в Русе
Публикация   08:01     19 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     571

Нужна е радикална промяна и аз гарантирам, че тя ще се случи, заяви кандидатът за кмет на Русе

   Искрен Веселинов е кандидатът на ВМРО за кметското място в Русе, това заявиха на пресконференция днес в крайдунавския град представители на общинската и областната стурктура на политическата формация.

   В обръщението си към медиите Областният председател на ВМРО Галин Григоров заяви, че в края на мандата на настоящата администрация изпъква ярката невъзможност на кмета и неговия екип да набележат приоритети, да създадат рганизация и да постигнат системни резултати. Той заяви, че от ВМРО оценяват управлението на Общината като незадоволително и подчерта, че на Русе е нужен нов кмет, способен да работи и да създава организация, човек, който да увлече хората, да докаже, че може да има ефективно управление, добра организация, развитие без копрупция и схеми.

   Той изтъкна, че като партия с тардиции ВМРО – БНД има за свой дълг да предложи на русенци алтернатива – както на омразната за българите политическа сглобка, която връща олигархичния модел на управление в страната, така и на некомпетентното и неспособно да реагира на предизвикателства управление.

„ВМРО проведе поредица от политически консултации с цел консолидация на патриотично-консервативното пространство. Поканени бяха всички, но не всички се отзоваха. Все пак постигнахме някакво обединение – с традиционните партньори от „Консервативна България”, Съюзът на патриотичните сили „Защита” и гражданската платформа „България на регионите”, която е създадена също от две патриотично-консервативни формации – „Нова България” и ПП „Българе”. Имаме и подкрепата на ПП „Глас народен”. Така създаваме най-мащабното патриотично-консервативно обединение с ясна цел – спечелване на изборите за кмет в Община Русе и група съветници, без която да не могат да се вземат важните решения за общината”, заяви още Григоров.

От своя страна Иво Пазарджиев, член на Общинското ръководство на ВМРО, представи кандидатурата на Искрен Веселинов, като напомни, че той е единственият депутат през последните десетилетия, чиито действия са довели до ефективни промени за Русе, както и общински съветник, благодарение на когото градът има първата програма инвитро (за асистирана репродукция) в страната изобщо.

„Човекът, благодарение на когото в училищата в Русе беше въведена програмата по Русезание, а също и часовете по религия. По негово предложение ОбС – Русе бе сред първите признали геноцида над арменците и българите в Османската империя – почин, който успя да пренесе и в парламента. Председателят на ОбС, който направи публични заседанията на местния парламент и неговите комисии, като започна излъчването им директно по телевизията. Осигури достъп на журналистите до материалите и въведе практиката за брифинги по основните теми преди заседанието, за да могат въпросите да бъдат осветени от всички страни.

   Този човек е Искрен Веселинов – строителен инженер, юрист, общинар. Доказан професионалист и човек с идеали и принципи. Добър организатор и управленец от висок ранг, човек, който познава, както механизмите на местното самоуправление, така и на централната власт”, изтъкна Пазарджиев.

   Кандидатът за кмет Искрен Веселинов изрази своята благодарност към колегите си за номинацията. Той уточни, че „България на регионите” е една широка гражданска платформа, чиято цел е да промени десетилетната тенденция публичният ресурс да се насочва само към столицата и малко на брой точки в страната, което лишава от възаможност за развитие регионите в страната, осъжда жителите им на бедност и миграция към София или чужбина. Затова „България на регионите” си поставя две непосредствени цели:

  1. Създаване на второ ниво на местно самоуправление – регион с избираеми регионални съвети. Всички отговорности за изграждане на инфраструктурата, икономическото и социалното развитие и дори средното образование са предадени от държавата на регионалната власт;
  2. Завършване процеса на децентрализация на общините. Да не се допуска възлагане на нови и нови отговорности от страна на държавата без те да са финансово обезпечени. Нещо повече, не по-малко от 20% от данъкът върху доходите на физическите лица и съответно печалбите на фирмите следва да бъдат предостъпени от държавния бюджет на общините за тяхното развитие.

   По отношение на Русе Веселинов заяви:

   „През 2011 г. населението на града ни е почти 150 хиляди души. След последното преброяване е отчетено население от 125 хиляди души или с 25 хиляди души по-малко за 11 години. Това са 2 300 души, които напускат града ни за година или 6 човека на ден. Само за година 450 ученика по-малко ще посещават русенските училща - демографски упадък, който не вещае нищо добро. Дори уникалното ни предимство – близостта на Букурещ и моста над Дунав не могат да се използват пълноценно. Причините са две:

  • Пагубната национална политика, която превръща града ни в изолиран анклав и в тоя дух най-красноречивият пример е двегодишното забавяне на проекта за автомагистрала Русе – Велико Търново, както и нищоправенето по въпроса за втори мост над Дунав.
  • Липсата на ясен фокус и приоритети на местната власт за  икономическото развитие. Тя се занимава с дупки, храсти и боклуци - неща, които следва да прави по подразбиране. Усвоява пари. Не мисли стратегически.

   Нужна е радикалн промяна и аз гарантирам, че тя ще се случи."

Тагове : Искрен , ВМРО , кмет ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още