Русенският университет отбеляза тържествено началото на новата академична учебна година 2023/2024

Русенският университет отбеляза тържествено началото на новата академична учебна година 2023/2024
Публикация   16:09     18 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     486

С най-висок бал за академичната 2023/24 година в Русенския университет са приети общо 51 нови студенти

   Днес, 18 септември (понеделник) 2023г., тържествено бе открита новата академична година в Русенския университет. Официални гости на празника на русенската Алма Матер бяха г-н Иван Иванов – народен представител,  Пенчо Милков – кмет на Община Русе,  Димитър Недев, Енчо Енчев,  Магдалина Илиева - заместник-кметове на община Русе,  Данаил Ковачев – областен управител на Област Русе, Иво Пазарджиев – председател на Общински съвет - Русе, Негово Високопреосвещенство Русенски Митрополит Наум, отец Марин – представител на Русенска света митрополия и д-р Росица Георгиева – началник на Регионално управление на образованието - Русе.
 
   Водещ на церемонията беше проф. д-р Пламен Кангалов - заместник-ректор по учебната работа. Той обяви, че с най-висок бал за академичната 2023/24 година в Русенския университет са приети общо 51 нови студенти.
 
   Ректорът - академик Христо Белоев, приветства студентите и ги увери, че Русенският университет ще създаде всички предпоставки те да получат умения, които да им помогнат да се наредят сред интелектуалните лидери на нашата нация. Пожела им пътя, по който са тръгнали да бъде успешен и значим и им благодари, че са избрали Русенския университет. Той поздрави гостите и преподавателите от името на академичното ръководство и отбеляза, че в аудиториите, учебните зали и лабораториите тази година влизат 1500 нови студенти.
 
   През изминалата учебна година Русенския университет стана един от десетте научно-изследователски университети в България. Изграден е вече новият научноизследователски комплекс, който ще даде нови възможности за развитие на научноизследователската и иновационната дейност. Обновяват се учебни зали и лаборатории. Оптимизирани са редица основни дейности и се електронизират основните системи за работа със студентите и преподавателите. Ректорът – акад. Христо Белоев обобщи, че за Русенския университет пътят е само напред и нагоре.
 
   Кметът на Община Русе  Пенчо Милков също се обърна към първокурсниците, като сравни новия етап в живота им с олимпийския цикъл. Той посъветва студентите да се възползват максимално от условията за усъвършенстване, които висшето училище ще им предостави, защото годините прекарани в Русенския университет ще предопределят тяхното бъдеще.
 
   Областният управител на Област Русе Данаил Ковачев и председателят на Общински съвет - Русе  Иво Пазарджиев също окуражиха младите хора в стремежа им да придобият качествени знания и умения в Русенската Алма Матер, която по думите на Пазарджиев е „банката от кадри за всички сфери на развитие в нашия град“.
 
   Русенският митрополит Наум припомни, че университетът „наследява и доразвива богатата традиция да се създават учени, общественици и духовни водачи в нашия край“ и пожела на всички успешна и благословена учебна година.
 
   Своето послание към колегите си отправи председателят на Студентския съвет – Ангел Иванов, студент в специалност „Право“.
Рая Сотирова, първокурсничка от специалност „Право“, приета с най-висок състезателен бал, сподели със своите колеги убедеността си в думите на писателя фантаст Айзък Азимов: „Образованието не е нещо, което можеш да завършиш“ и ги призова да следват своите цели упорито.
   Своите благопожелания и поздравителни адреси по случай началото на новата академична година в Русенския университет изпратиха: Президентът на Република България Румен Радев; Министърът на образованието и науката Галин Цоков; министърът на труда и социалните грижи  Иванка Щалапатова; областните управители на областите Разград, Силистра и Видин. Поздравителни адреси бяха получени и от още много други държавни, неправителствени и частни организации, които работят успешно с университета.
 
   Днес Русенският университет “Ангел Кънчев “ олицетворява постоянството в стандарта на обучение и наука, присъщ за водещите в Европа висши учебни институции. Давайки на студентите си съвременни теоретични и практически знания и подготвяйки ги за настоящите и бъдещи предизвикателства, той формира бъдещи лидери”.
 
   След официалното тържество, откриването на новата 2023/2024 академична учебна година продължи по факултети, където първокурсниците се запознаха с деканските си ръководства.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още