Над 10 000 доброволци от русенско се включиха в кампанията „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО“,

Над 10 000 доброволци от русенско се включиха в кампанията „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО“,
Публикация   09:10     17 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     480

Почистени са повече от 300 места в региона

   10 248 доброволци от област Русе участваха в единайсетата поредна националната кампания „Да изчистим България заедно“. Това е близо с 1300 души повече спрямо предходната година, когато към 15.30 включилите се в инициативата наброяваха 9020. Почистените места от доброволците в региона са 317, което е с 20 по-малко от 2022 г. Ръст обаче се наблюдава при възстановените и ремонтирани съоръжения, които са поне 9. За сравнение миналата година тя бяха 5.

   Изчистени са 11 нерегламентирани сметища, т.е. с едно повече спрямо предходния септември. В инициативата са се включили 38 неправителствени организации, 25 училища и близо 100 фирми и ведомства. 

   По-рано през деня по традиция към инициативата се присъединиха и служители на Областната администрация. По предложение на областния управител Данаил Ковачев бяха сформирани два екипа от институцията. Единият чисти по поречието на река Дунав непосредствено под Речна гара, а другият в Парка на младежта. В района под Речна гара беше премахнато своеобразно незаконно сметище, съдържащо редица битови отпадъци. Сред тях бяха пластмасови бутилки, найлонови торбички, кенчета, празни кутии и още куп други непотребни домакински вещи. Също така бяха отстранени сухи клони и друга изсъхнала растителност, които се явяваха предпоставка за образуване на наноси в района и повишаване нивото на реката.

   Посочените данни са към 15.30 часа в събота, като в началото на идната седмица те ще бъдат актуализирани. Възможни са корекции на представените числа. За целта от Областната управа апелират към всички институции и граждани, включващи се в инициативата да изпратят информация за мястото на почистване, броя на доброволците и събраното количеството отпадъци на e-mail: l.georgieva@ruse.egov.bg. Припомняме, че според окончателните официални данни миналата година в инициативата в Русенско са се включили близо 27 000 души. Областният управител Данаил Ковачев благодари на всички участници, отбелязвайки, че всеки трябва да даде своя принос за постигането на по-чиста природа. Той благодари и за добрата координация на Регионалната инспекция по околната среда и водите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha