Вторник, 3 Октомври 2023

1173 русенчета постъпват в първи клас днес

1173 русенчета постъпват в първи клас днес
Публикация   15:46     15 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     325

   С тържества във всички детски градини училища бе посрещнат първият учебен ден днес. Тази година в община Русе 1173 първокласници ще влязат в класните стаи.

   „Ученическите години са най-прекрасният период в живота ви, а вие сте късметлии с едно прекрасно училище, в което освен основните предмети, можеtе да се учите и на други интересни дисциплини, свързани с компютри и роботика. Да гледате и да мечтаете напред в бъдещето“, обърна се кметът към учениците от Основно училище „Тома Кърджиев“.

   То е сред училищата пионери в програмата, с която по инициатива на общината бяха въведени безплатни часове по роботика и софтуерно кодиране за децата в начален етап. При посещението си кметът ревизира и изградения асансьор, осигуряващ достъпна архитектурна среда за деца с ограничена мобилност. По обекта предстоят довършителни работи преди пълното му въвеждане в експлоатация.

Областният управител на Русе Данаил Ковачев поздрави преподавателите и учениците от професионалните гимназии по механотехника „Юрий Гагарин“ и електроника и електротехника „Апостол Арнаудов“ по случай първия учебен ден.

  

   Зам.-кметовете на община Русе също приветстваха учениците след лятната им ваканция. Златомира Стефанова поздрави възпитаниците на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. Димитър Недев сподели празника с учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника и Професионалната гимназия по механотехника, Магдалина Илиева пожела успешна година за всички в МГ „Баба Тонка“ и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, а Енчо Енчев посети ОУ „Ангел Кънчев“.

  Сред приоритетите на общинското ръководство е подобряването на средата в училищата, като само през тази година основните обекти са подмяната на дограмата в ДГ „Приказен свят“ в Николово, двора на ДГ „Детелина“, част от покрива на училището в Семерджиево, подмяна на дограмата в ОУ „Васил Априлов“ в Русе, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ОУ „Отец Паисий“ гр. Мартен, ремонт на сградата на Центъра за специална образователна подкрепа и обследванията за енергийна ефективност на общежитията в ПГСС „Ангел Кънчев“ в Образцов чифлик и Средношколските общежития.

   Продължава и политиката за повишаване квалификацията на педагозите чрез организиране на обучения за работа с Google Workspace, LEGO, уебсайтове на детските градини и въвеждане на часовете по роботика в училищата.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha