ЕЦБ повиши лихвите до рекордни нива, сигнализира за прекратяване на паричното затягане

ЕЦБ повиши лихвите до рекордни нива, сигнализира за прекратяване на паричното затягане
Публикация   07:55     15 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     371

   Европейската централна банка обяви 10-тото поредно увеличение на водещите си лихви, тъй като борбата с инфлацията взе връх над забавящата се икономика, пише Си Ен Би Си.

   Увеличението от 25 базисни пункта днес означава, че депозитната лихва, която е от решаващо значение за паричната политика, вече е 4,0% - най-високото ниво от въвеждането на еврото през 1999 г.

Само преди 14 месеца този процент беше на рекордно ниско ниво от минус 0,5%, което означаваше, че банките трябваше да плащат, за да паркират сигурно парите си в централната банка.

   Основна причина за повишението в четвъртък изглежда са ревизиите нагоре в наскоро публикуваните макроикономически прогнози на екипа за еврозоната, според които инфлацията ще бъде средно 5,6% тази година и 3,2% през следващата. Предходните прогнози бяха за ниво на инфлацията от съответно 5,4% и 3,2%.

   В изявление, което раздвижи пазара, ЕЦБ също така посочи, че по-нататъшни увеличения засега не са на масата.

   „Въз основа на текущата си оценка Управителният съвет счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са достигнали нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за навременното връщане на инфлацията към целта“, се казва изявление на централната банка.

   „Бъдещите решения на Управителния съвет ще гарантират, че основните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат определени на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо“, добавят от институцията.

   ЕЦБ също така понижи прогнозите за икономическия растеж за еврозоната от 0,9% на 0,7% през 2023 г., от 1,5% на 1% през 2024 г. и от 1,6% на 1,5% през 2025 г.

   В навечерието на днешната среща на ЕЦБ паричните пазари очакваха депозитната лихва да достигне връх от 4,0%, преди да бъде намалена през втората половина на следващата година.

   За разлика от това, пазарите са оценяват запазване без промяна на лихвите на Федералния резерв на САЩ. Американската централна банка започна да вдига лихвите по-рано от ЕЦБ.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha